μαλλιά-7-λάθη-που-πρέπει-να-αποφύγετε-σ-233578
©Getty Images

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Το καλοκαίρι η περιποίηση των μαλλιών μας είναι extra σημαντική, καθώς τείνουν να δείχνουν πιο θαμπά λόγω της έκθεσης στον ήλιο, της ταλαιπωρίας που προκαλεί το καθημερινό λούσιμο αλλά και τα συχνά μπάνια σε πισίνα και θάλασσα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζουμε εκτός από το πώς να περιποιούμαστε τα μαλλιά μας το καλοκαίρι και όλα όσα πρέπει να αποφύγουμε για να μην καταλήξουν αφυδατωμένα, θαμπά και με αλλοιωμένο χρώμα το φθινόπωρο.

Τα καλά νέα είναι ότι αν ακολουθήσουμε μερικά βήματα σύμφωνα με τους experts, θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τα μαλλιά μας. Σύμφωνα με τον stylist Moncho Moreno «Μια ώρα στον ήλιο μπορεί να καταστρέψει τα μαλλιά, αν δεν τα έχετε προετοιμάσει».

Μαλλιά: 7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε σε θάλασσα και πισίνα-1
©Acielle/Style du Monde

Μην βουρτσίζετε τα μαλλιά μετά το μπάνιο

Αν και ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο αδύναμα, η αλήθεια είναι ότι μπορούν (και πρέπει) να ξεμπερδεύονται μετά από κάθε μπάνιο, αρκεί αυτό να γίνεται με προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε μια καλή βούρτσα που να την χρησιμοποιήσετε με τη σωστή τεχνική. «Πρώτα πρέπει να ξεμπλέξετε τις άκρες για να λύσετε τυχόν κόμπους και μετά το κέντρο της κεφαλής για να τελειώσετε με τις ρίζες», εξηγεί ο Moncho Moreno, ο οποίος επιμένει ότι το κακό βούρτσισμα είναι τόσο κακό για τα βρεγμένα μαλλιά, όσο και για τα στεγνά.

Δεν χρησιμοποιείτε ενυδατική

Για να ξεμπερδέψετε σωστά τα μαλλιά σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν για θρέψη. Μπορεί να είναι ένα leave-in σπρέι για μπερδεμένα μαλλιά που να έχει και αντηλιακή προστασία. Είναι απαραίτητο να το εφαρμόζετε μετά από κάθε μπάνιο τόσο προσεκτικά όσο εφαρμόζετε το αντηλιακό στο δέρμα. «Πρέπει να συνηθίσετε να χρησιμοποιείτε ένα σπρέι για θρέψη και προστασία», λέει ο Moreno.

Μαλλιά: 7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε σε θάλασσα και πισίνα-2
©Acielle/Style du Monde

Δεν ξεπλένετε τα μαλλιά σας μετά από το μπάνιο (κυρίως στην πισίνα)

Εάν βρίσκεστε σε μια απομακρυσμένη παραλία, δεν είναι πάντα δυνατό να ξεπλένετε τα μαλλιά σας στο ντουζ μετά από κάθε μπάνιο – το θαλασσινό αλάτι μπορεί επίσης να τα βλάψει – αλλά στην πισίνα είναι πιο εύκολο να το κάνετε και πιο απαραίτητο, ειδικά αν έχετε βαμμένα μαλλιά. «Στην περίπτωση των βαμμένων, bleached ή αδύναμων μαλλιών, είναι πολύ σημαντικό να τα ξεπλένετε μετά από κάθε μπάνιο, ειδικά στην πισίνα. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα υπολείμματα χλωρίου, γιατί προκαλούν πρασινωπές αποχρώσεις και χάνεται η λάμψη του χρώματος», εξηγεί η ομάδα στο Espacio Q .

Χρησιμοποιείτε την μάσκα σαν αντηλιακό

Αν και υπάρχει ένας δημοφιλές tip που λέει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα μαλλιών και σαν αντηλιακό αν δεν έχετε ήδη, ο Moncho Moreno είναι κατηγορηματικά αντίθετος με αυτό. «Ειδικά αν δεν ξέρουμε τι συστατικά περιέχει, γιατί μπορεί να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα ή ερεθισμό. Εάν δεν έχετε αντηλιακό για τα μαλλιά σας, είναι καλύτερο να προστατέψετε τα μαλλιά σας με καπέλο ή μαντήλι πριν πειραματιστείτε», προσθέτει.

Μαλλιά: 7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε σε θάλασσα και πισίνα-3
©Acielle/Style du Monde

Όχι στα κουρέματα με layers πριν την παραλία

Αυτό που πρέπει κάνετε πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν στην παραλία ή στην πισίνα, είναι να φροντίσετε την υγεία των μαλλιών σας. Θα πρέπει σίγουρα να κάνετε μια ενυδατική θεραπεία και είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τα layers που μπορεί να λεπτύνουν τις άκρες. Στην πραγματικότητα, τα πολυπόθητα beach waves που όλοι θέλουμε το καλοκαίρι, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με healthy συμβουλές. «Τα waves σχηματίζονται όταν το κόψιμο γίνεται καλά, ενώ όταν τα τραβάμε πολύ, τα μαλλιά φθείρονται και δεν έχετε το surf style αποτέλεσμα», εξηγεί ο Moncho Moreno.

Δοκιμάζετε extreme χρώματα

Το να βάψετε τα μαλλιά σας πριν πάτε διακοπές είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να πειραματιστείτε. «Είναι καλύτερο να μην δοκιμάζετε χρώματα πολύ extreme», εξηγεί ο Moreno. Αν σας έχει κατέβει η ρίζα στα μαλλιά, ένα καλό κόλπο είναι να αφήσετε τον ήλιο να κάνει τα μαγικά του και να τα φωτίσει φυσικά, το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.

Μαλλιά: 7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε σε θάλασσα και πισίνα-4
©Lily Aldridge

Δεν λούζετε καλά τα μαλλιά σας

Μετά από μια μέρα στην παραλία ή στην πισίνα, ένα απλό ξέπλυμα των μαλλιών μόνο, δεν είναι αρκετό. «Το να μην πλένετε σωστά τα μαλλιά σας μετά την παραλία ή την πισίνα, είναι το πιο συνηθισμένο λάθος», εξηγεί η ομάδα του Espacio Q. Επίσης, ο Moreno μας υπενθυμίζει ότι τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά, ειδικά τα bleached, απορροφούν περισσότερο τις χημικές ουσίες και κάθε είδους υπολείμματα. Για το λόγο αυτό, όταν επιστρέψετε στο σπίτι, συνιστάται να χρησιμοποιείτε καθαριστικά σαμπουάν και θεραπείες αποτοξίνωσης που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.

Διαβάστε επίσης | Στρογγυλό πρόσωπο: Τα 10 πιο κολακευτικά κουρέματα 

MHT