“Μπορώ να τρώω τυρί όταν προσπαθώ να χάσω βάρος;”, είναι μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που ακούν οι διατροφολόγοι. Όπως το γάλα και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι και το τυρί έχει ενοχοποιηθεί, γι’ αυτό και συναντάμε πλέον τόσα υποκατάστατα όπως το φυτικό γάλα σόγιας ή αμυγδάλου ή τα vegan τυριά. Ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει, το τυρί δεν θεωρείται εχθρός σε μια υγιεινή διατροφή, ούτε πρέπει να αποκλείεται από την καθημερινότητά μας, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Stefanía Fernández.
Το τυρί είναι μια τροφή πλούσια σε λιπαρά, οπότε δεν περιέχεται σε low-fat δίαιτες. Δεν υπάρχει όμως καμία επιστημονική ένδειξη που να ενοχοποιεί το τυρί ή να το συνδέει με μεγάλη πρόσληψη βάρους. Δεν θεωρούνται όλα τα λιπαρά απαγορευτικά για τη διατροφή μας, υπάρχουν και τα καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα οποία θεωρούνται ωφέλιμα και απαραίτητα για το σώμα.
Ποια τυριά επιτρέπονται σε μια ισορροπημένη διατροφή;
Υπάρχουν τυριά που είναι καλύτερο να αποφύγετε, όχι επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά επειδή περιέχουν πολλά επεξεργασμένα λιπαρά και δεν έχουν διατροφική αξία. Πρόκειται συνήθως για τα τυριά που λιώνουν και χρησιμοποιούμε σε σουφλέ ή για κρεμώδη τυριά. Οι διατροφολόγοι προτείνουν να εντάξουμε στη διατροφή μας τυριά από κατσικίσιο γάλα ή φρέσκα τυριά. Συγκεκριμένα μπορείτε να έχετε στο ψυγείο σας μοτσαρέλα, τυρί cottage, την παραδοσιακή ελληνική φέτα, παρμεζάνα αλλά και λευκό κατσικίσιο τυρί (chèvre).