Η Donatella Versace πρέσβειρα του made in Italy, της εξέλιξης και, φυσικά, της υπερβολής, είναι μια γυναίκα που μπορεί να κάνει τα πάντα. Το αποδεικνύει η πορεία της.
Tο μαρμάρινο κεφάλι της μυθικής Μέδουσας που βρέθηκε στην πόλη Reggio Calabria –χτισμένη στη θέση αρχαίας ελληνικής αποικίας–, όπου τα αδέρφια Versace έπαιζαν ως παιδιά, ήταν αρκετό για να κάνει τον Gianni να την επιλέξει ως σύμβολο του οίκου που ίδρυσε το 1978. Κατά τη μυθολογία, η Μέδουσα, η θνητή γοργόνα με τη σαγηνευτική ομορφιά που η Αθηνά μεταμόρφωσε σε τέρας, κατέληξε να μετατρέπει τους ανθρώπους σε ομοιώματα από πέτρα με μία της ματιά.
Η μικρότερη αδερφή του Gianni –και παντοτινή του σύμμαχος– ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας μετά τη δολοφονία του, το 1997. Σε αυτά τα 24 χρόνια που έχουν περάσει, η Donatella Versace δημιουργεί συλλογές με γνώμονα τις ανάγκες κάθε γενιάς, ενώ συνεχώς εξελίσσει τον οίκο κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον. Χωρίς κανέναν δισταγμό, ενσωματώνει στα ρούχα της μια ηδονιστική, σχεδόν, αντίληψη περί πολυτέλειας με διάρκεια, ενώ η υπογραφή της κάθε άλλο παρά θυμίζει Nouveau Riche.
Η προφητική της κολεξιόν για τον περασμένο χειμώνα, με ρούχα-ασπίδες και μεσαιωνικές πανοπλίες που έμοιαζαν να απωθούν οποιαδήποτε απειλή, παρουσιάστηκε μία μέρα πριν από το εφιαλτικό lockdown της Ιταλίας, το πρώτο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στους γεμάτους αβεβαιότητα μήνες που ακολούθησαν, μαζί με την κόρη της, Allegra, αποφάσισαν να ενισχύσουν την προσπάθεια απέναντι στην πανδημία, προσφέροντας το ποσό των 200.000 δολαρίων στις μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου San Raffaele, στο Μιλάνο. Αυτή η τόσο φιλεύσπλαχνη και γεμάτη ευαισθησία κίνηση δεν με εξέπληξε. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η Donatella Versace έχει μεγάλη και ζεστή καρδιά.
Οι εξελίξεις την υποχρέωσαν σε μια παύση των δραστηριοτήτων της, δίνοντάς της παράλληλα την ευκαιρία να σκεφτεί ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα για τον οίκο Versace. Έναν χρόνο μετά, της ζητώ να μου απαριθμήσει τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στη λειτουργικότητα της εταιρείας της. «Σίγουρα, το να μη βρίσκομαι στο ίδιο δωμάτιο με την ομάδα μου ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή. Πριν από την πανδημία, συνήθιζα να είμαι εκεί κάθε μέρα της εβδομάδας, κάνοντας τα πάντα μαζί. Συζητούσαμε τις ιδέες μας, αναλύαμε την καθημερινότητα και τις σκέψεις μας και δημιουργούσαμε τις συλλογές. Όμως, η έμπνευση μπορεί να προέλθει ακόμα και από τα πιο προφανή, φτάνει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να κοιτάζουμε πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων. Η πανδημία μάς δίδαξε πώς να δουλεύουμε από απόσταση, κάτι που όντως κατέληξε να μοιάζει σαν να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο, όπως άλλοτε. Κάναμε μεγάλες συζητήσεις για το τι πιστεύαμε ότι θα ήθελαν οι άνθρωποι μετά από όλα αυτά, όπως επίσης ποιο θα είναι το νόημα και ο ρόλος της μόδας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται».
Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που χτύπησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, υπήρξε η αίσθηση ότι αρκετός κόσμος εξακολουθούσε να αρνείται αυτό που συνέβαινε. «Αυτό που πρέπει να καταφέρουμε πρωτίστως μέσα σε μια τέτοια κρίση είναι να διατηρήσουμε τις αξίες μας και όσα μας διακρίνουν ως ανθρωπότητα. Για τα υπόλοιπα δεν έχω άποψη, τουλάχιστον όχι ακόμα. Συχνά ακούω ανθρώπους να μιλούν για μια νέα κανονικότητα και η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνω τι εννοούν. Μόλις πρόσφατα επιστρέψαμε στα γραφεία μας και κάπως προσπαθούμε να συγκρίνουμε το πριν με το τώρα και να κατανοήσουμε αυτή τη νέα κατάσταση όσο καλύτερα μπορούμε», μου λέει.
Ένα από τα πιστεύω της ίδιας και της ομάδας της είναι πως οι επιδείξεις μόδας πρέπει να γίνουν πιο ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς, και να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα σε ξαφνικές αλλαγές. «Η ομαδική εργασία δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική όσο σήμερα», τονίζει. «Εντούτοις, θα ομολογήσω πως αυτή η διαδικασία μάς εξανάγκασε να δούμε διαφορετικά τον κόσμο, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, τις επιθυμίες μας. Σίγουρα, ο τρόπος που εργαζόμαστε είναι διαφορετικός και εύστοχα τίθενται κρίσιμα ερωτήματα για τη μόδα: αν μετά την πανδημία θα εξακολουθεί να έχει την ίδια σημασία και επιρροή, αν, τελικά, πρόκειται για κάτι που οι άνθρωποι δεν χρειάζονται, αν εκτελείται με σεβασμό προς το περιβάλλον, αν είναι σχετική με τις ανάγκες του κοινού και τόσα άλλα. Μήπως πρέπει να αλλάξει το σύστημα που γνωρίζουμε;»