politicult-tο-τέλος-και-της-γυναικείας-βεντέτας-158977

Tα πρώτα εμβόλια έφτασαν στη χώρα μας. Eπιτέλους φύσηξε αεράκι ελευθερίας και αισιοδοξίας. Όμως η ελληνική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες είναι στραμμένη με εντυπωσιακό τρόπο στην δημόσια τηλεοπτική λύση της χρόνιας κόντρας της Άννας Βίσση με τη Δέσποινα Βανδή. Στο twitter ανέβηκαν στο παγκόσμιο top ten των trends. Ακόμα και οι πιο αδιάφοροι ενδιαφέρθηκαν. Kαι μία επαγγελματική πρόταση σε δύσκολους καιρούς κατέληξε σε μία ανακουφιστική, απελευθερωτική κίνηση ματ και ένα καλό μάθημα για αποτοξίνωση από τα δηλητήρια της γυναικείας αντιζηλίας. Το άκρως σαρωτικό #metoo κίνημα, μας θύμισε πως είμαστε πιο δυνατές όταν είμαστε ενωμένες.

Politicult: Tο τέλος (και) της γυναικείας βεντέτας-1
©unsplash
1/3
Native Share

Θέλουμε χρόνια και αρκετές εμπειρίες, εμείς οι γυναίκες για να πατήσουμε καλά στα πόδια μας και να κατευνάσουμε τα ανταγωνιστικά συναισθήματα που έχουμε η μία για την άλλη. Είναι εντυπωσιακές οι κακίες που γράφονται δημοσίως στα social media από γυναίκες για γυναίκες. Το πραγματικό bullying το κάνουμε μεταξύ μας. Όπως και την υπερβολική προσπάθεια για να αρέσουμε ή να εντυπωσιάσουμε.

Ουσιαστικά φτιαχνόμαστε η μία για την άλλη. Έτσι οι κόντρες ξεκινάνε από τα νιάτα μας και από τις κολλητές μας. Πολλές φορές μία γυναίκα θαυμάζει τόσο την άλλη που την μιμείται με ενοχλητικό τρόπο. Στην καλύτερη την αναγάγει σε πετυχημένη influencer στη χειρότερη καταντάει stalker (για να καταλήξει σαν την πρωταγωνίστρια του All About Eve). Πόσες χαίρονται ειλικρινά να βλέπουν τις φίλες τους να ψωνίζουν τα ίδια ρούχα και να ντύνονται και να χτενίζονται με τον ίδιο τρόπο; Ποια γυναίκα απαντάει αλήθεια σε συμβουλές ομορφιάς ή δίνει το τηλέφωνο του κομμωτή που κάνει τις τέλειες ανταύγειες; Ποια χαίρεται πραγματικά βαθιά μέσα της, με το ωραίο σώμα ή τον ιδανικό σύντροφο της διπλανής της;

Politicult: Tο τέλος (και) της γυναικείας βεντέτας-2
©unsplash
2/3
Native Share

Πολλές φορές η μία αντιγράφει την άλλη από θαυμασμό και μόνο. Στο χώρο των celebrities είναι πασιφανές. Έτσι συνήθως ξεκινάει το “κακό”. Γυναίκες που έχουν κάνει τεράστια καριέρα στην τηλεόραση, βλέπουν κλώνους τους να ξεπετάγονται καθημερινά, όχι μόνο στο γενικό τους λουκ αλλά και στον τρόπο που μιλάνε. Πόση ανωτερότητα μπορεί να έχει το “πρωτότυπο” ώστε να ανεχτεί την εμμονική αντιγραφή;

Έτσι λοιπόν αρχίζουν οι δημόσιες κόντρες. Όχι για έναν άντρα, όπως της Αντζελίνα με την Τζένιφερ. Πόση ανωτερότητα διαθέτεις ώστε να μην στη δίνoυν στα νεύρα αυτές που σε αντιγράφουν και σε ανταγωνίζονται; Είναι φανατικές σου fans. Όμως μετά βάζουν όλη τους την ενέργεια να σε αποκαθηλώσουν και να σε καταρρίψουν βασιζόμενες στις δικές σου συνταγές.

Προσωπικά μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές να το αντιμετωπίσω και στη δουλειά μας. Τι κάνεις εσύ καλύτερα δηλαδή; Όσο περνάει ο καιρός και συνειδητοποιούν πως είμαστε αναλώσιμες και πως δεν πτοείσαι, σε παραδέχονται. Ο κύκλος της αντιπαλότητας όμως λήγει πάντα από τον ανώτερο. Από το matrix. Kαι καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Ούτε στο Χόλιγουντ, ούτε στις παρέες μας, ούτε στις δουλειές μας. Τις κόντρες δεν τις δημιουργούν τα μέσα. Τις αναπαράγουν και τις φουντώνουν για να πουλήσουν. Με τη σειρά του τις εκμεταλλεύεται και ο περίγυρος για εύνοια.

Politicult: Tο τέλος (και) της γυναικείας βεντέτας-3
©unsplash
3/3
Native Share

Αυτό που είπε η Άννα στην αρχή της συνάντησης με τη Δέσποινα, ότι “τους τη χαλάσαμε”, μπορεί να είναι και αλήθεια. Κι εντελώς τυχαία, πέθαναν τα παλιακά βεντετιλίκια και δεν είχε σημασία ποια φαινόταν πιο ψηλή στα πλάνα ή ποιανής το ρούχο γυάλιζε περισσότερο.

Τα μηνύματα που πέρασαν στον κόσμο και κυρίως στις γυναίκες, και στις straight και στις gay, ήταν πολλά και συγκινητικά. Και τα πέρασαν με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό. Γυναικεία αλληλεγγύη, ευγένεια, αποδοχή, διάρκεια στο χρόνο, ολοκλήρωση, λυτρωτική αγκαλιά, συμμαχία, ανεξαρτησία, γενναιοδωρία, ισχύς εν τη ενώσει. Μόνο κερδισμένες βγαίνουμε αν επεξεργαστούμε τα κατώτατα συναισθήματα και κατακτήσουμε τα παραπάνω. Ενωμένες. Εκείνες πάντως και κερδισμένες βγήκαν και έκαναν ολοκληρωτικό update στην εποχή μας όπου οι γυναίκες έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να λύσουμε από το “who wore it better”.

Να μ’ αγαπάς, να σ΄αγαπώ. Ένα ακόμα ξεκαθάρισμα του 2020 λίγο πριν το τέλος του.

Διαβάστε επίσης | Prom Queen Vol.2: Οι ανθρώπινες σχέσεις ως καθρέφτες του εαυτού μας

MHT