prom-queen-η-σημασία-της-επικοινωνίας-και-στο-online-156870

«Επ», ήταν το πρώτο μήνυμα που μου έστειλε νεαρός επίδοξος dater, έχοντας διαβάσει το προφίλ μου, το οποίο συμπυκνώνεται σε ένα «μίλα μου όπως θα μίλαγες στον Proust», χωρίς να αφήνω πολλά περιθώρια για παρανοήσεις ότι με ενδιαφέρει έστω και στο ελάχιστο το small talk. «Επ». Χωρίς σημεία στίξης, χωρίς κάτι πνευματώδες να ακολουθεί. Απλώς, «Επ».

Η κορτιζόλη μου ανέβασε τους χτύπους της καρδιάς – αυτό του το δίνω, με έκανε να καρδιοχτυπήσω. Μπερδεύτηκα και δεν ήξερα τι να πρωτοκάνω. Να στείλω screenshot του «Επ» σε ομαδικό μήνυμα στις φίλες μου με απελπισμένα emoji; Να του απαντήσω με ανάλυση για όλα όσα είναι λάθος σε αυτή την πρώτη επικοινωνία; Έσωσα το screenshot στο κινητό μου, σαν έτοιμη απάντηση για την επόμενη φορά που κάποιος θα με ρωτήσει γιατί είμαι single.

Πήρα βαθιά ανάσα και ακολούθησα το σοβαρότατο resolution των τελευταίων ετών, που με προτρέπει να δίνω σε όλους τους ανθρώπους γύρω μου και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία, πριν βγάλω τα συμπεράσματά μου. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι κρύβεται στην ψυχή κάποιου, όσο κι αν καυχιέσαι για τις αφύσικα ακριβείς σου ικανότητες να διαβάζεις τους αγνώστους στο λεπτό – πάντα υπάρχει κάτι που δεν το έχεις υπολογίσει, σαν αυτή τη μία και μοναδική φορά στα χρονικά που κάποιος δεν θα απαντήσει στο μήνυμά σου επειδή του έκλεψαν το τηλέφωνο.

Prom Queen: Η σημασία της επικοινωνίας -και- στο online dating-1
©unsplash
1/2
Native Share

Μπορεί να του έπεσε το κινητό από το χέρι και να πάτησε κατά λάθος send. Να ήθελε να γράψει «ΕΠιφυλάσσομαι να σου πω περισσότερα για τον εαυτό μου στο γράμμα που θα σου στείλω με ταχυδρομική καρακάξα, επειδή είναι το αγαπημένο σου πουλί. Προς το παρόν θα ήθελα να μάθω τα πάντα για σένα, γιατί είσαι το μόνο που με ενδιαφέρει».

Μπορεί να είναι μικρός σε ηλικία και να θεωρεί ότι ανεβαίνει στα μάτια κάποιας μεγαλύτερής του με αυτά τα μονολεκτικά δήθεν αδιάφορα.

Μπορεί να είναι από άλλη χώρα, να μη μιλάει καλά ελληνικά και να ντρέπεται να γράψει περισσότερα.

Ή, ας είμαστε ρεαλιστές, μπορεί απλώς να είναι πάρα πολύ όμορφος, να μην έχει χρειαστεί ποτέ να πει κάτι παραπάνω από «επ».

Δεν ήταν. Μεσοτριαντάρης, μεσόκοπος, με σώμα παραδομένο χωρίς προσπάθεια στον χρόνο, λακωνικό προφίλ, γραμμένο αποκλειστικά με χρήση κλισέ, μουσικές προτιμήσεις τυχαία επιλεγμένες από top 40 και διάθεση σαν να του χρωστάει το σύμπαν κάποιο ταίρι, απλώς και μόνο επειδή αναπνέει. Άλλος ένας online dater που με μαθηματική ακρίβεια θα ζητούσε από το πέμπτο μήνυμά του να πάμε για «καφεδάκι», προκειμένου να αποφύγουμε να χάνουμε τον χρόνο μας «με τα γραψίματα».

Είναι μάστιγα. Κάποιοι μάλιστα το γράφουν και στο προφίλ τους, πάνω πάνω, μην και κάνει κανείς το λάθος να τους προσεγγίσει αν δεν είναι με τα γυαλιά και τα κλειδιά στο χέρι, έτοιμος να βγει από την πόρτα και να διακτινιστεί στο πλησιέστερο καφενείο. «Not looking for penpals», λένε μερικοί. Ειλικρινές, εμπνευσμένο φαντάζομαι από κάποια πολυήμερα chats, τα οποία δεν κατέληξαν στο ραντεβού των ονείρων τους και τους έκαναν να αισθανθούν ότι έχασαν τον χρόνο τους. «Δεν μου αρέσει να γράφω, προτιμώ να τα πούμε από κοντά, να ξέρουμε από την αρχή αν υπάρχει χημεία», λένε άλλοι. Ένας στρατός από singles χωρίς καθόλου χρόνο για χάσιμο, χωρίς διάθεση για κουβεντούλα, με πρόθεση σοβαρή για άμεση συνάντηση και υπερήφανο λάβαρο στην περιγραφή του εαυτού τους ότι δεν τους αρέσει η γραπτή επικοινωνία.

Prom Queen: Η σημασία της επικοινωνίας -και- στο online dating-2
©unsplash
2/2
Native Share

Παραβλέπω τη δική μου προσωπική λαχτάρα για φλερτ μέσω του λεκτικού ping pong. Παραβλέπω και το ένστικτό μου που λέει ότι σε όσους δεν αρέσουν τα πολλά λόγια δεν αρέσουν και τα προκαταρκτικά. Παραβλέπω και την πεποίθησή μου ότι μετά από μία μέρα chat με κάποιον μπορώ να σας πω πώς μιλάει, πώς φιλάει, πώς αγαπάει και πώς χωρίζει, ξέρω ποιος θα είναι ο πρώτος μας καβγάς, αλλά και ο τελευταίος. Αναγνωρίζω ότι δεν ψάχνουν όλοι τον James Joyce τους, και καλύτερα, για να προλάβω να τον βρω εγώ πρώτη και να τον κρατήσω για τον εαυτό μου.

Ούτε το να είναι κανείς λάτρης των πολύωρων διαδικτυακών συζητήσεων του εξασφαλίζει τα ερωτικά πρωτεία – αλλά σίγουρα η αποστροφή προς τη γραπτή επικοινωνία στερεί, και από τον ίδιο και από τη σχέση, ένα από τα ισχυρότερα όπλα επικοινωνίας και κατ’ επέκταση ένα από τα πιο αποτελεσματικά αφροδισιακά. Μέσα από ένα απλό chat μπορείς να νιώσεις τον ρυθμό ενός άλλου ανθρώπου, να καταλάβεις με μεγάλη διαύγεια πόσο ταιριάζετε ουσιαστικά, πριν τυφλωθείς από την καταπληκτική χημεία που ίσως έχετε από κοντά ή πριν απογοητευτείς από μια μέτρια εμφάνιση, χωρίς να προλάβεις να ανακαλύψεις τι πραγματικά έχει ο άλλος να σου δώσει.

Είτε ψάχνεις για ένα one night stand είτε για έναν άνθρωπο που θα γίνει οικογένειά σου, η επικοινωνία πάντα θα είναι το συστατικό που μπορεί να απογειώσει ή να διαλύσει την έκβαση. Έχεις δικαίωμα και υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου, όταν θέλεις κάτι παραπάνω, να το ζητάς, γιατί ο σεβασμός στα «θέλω» σου και στον χρόνο σου δεν είναι διαπραγματεύσιμος. Και το ενδεχόμενο μια πολύ δυσάρεστη συγκυρία, όπως το να κλειδωθούμε μέσα για λίγο καιρό, να γίνει η αφορμή για να ξεκλειδώσει η πίστα τού να μπορείς να ζητήσεις και να λάβεις περισσότερα από ένα «επ», είναι ένα υπέροχο silver lining.

Έγινε η ανακοίνωση για το lockdown και ένιωσα αγαλλίαση που όλοι αυτοί οι «γιακαφέδες» θα σταματήσουν επιτέλους να με πιέζουν να συναντηθούμε πριν προλάβω να δω αν χρησιμοποιούν τα αποσιωπητικά με τον σωστό τρόπο. Που για λίγο καιρό δεν θα χρειαστεί να ξαναεξηγήσω γιατί δεν με ενδιαφέρει να πάω για καφέ με κάποιον για τον οποίο το μόνο που ξέρω είναι πως έχει δύο χέρια, δύο πόδια και συμπαθητικό πρόσωπο. Που δεν θα πρέπει να δικαιολογηθώ για το ότι δεν έχω να χαρίσω τρεις ώρες από τη ζωή μου σε έναν άνθρωπο, απλώς και μόνο επειδή μου έκανε την τιμή να μου πει ότι του αρέσω, βάζοντάς με υποσυνείδητα στη θέση της μοναχικής αζευγάρωτης στο prom night, που περιμένει στη γωνία κάποιος, οποιοσδήποτε, να την πάρει να χορέψουν. Πριν μου μιλήσει, πριν του παραπονεθώ για το «Επ», πριν ανακαλύψει ότι είμαι η prom queen. 

Published in Vogue Greece’s December Issue.

Δείτε επίσης | Weekly Edit: H Vogue επιλέγει τα καλύτερα της εβδομάδας

MHT