Η ζάχαρη είναι ίσως ένα από τα λίγα συστατικά που, πραγματικά, δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό μας (ή τουλάχιστον τίποτα καλό). «Είναι ένα συστατικό με εθιστική τάση και με χαμηλή θρεπτική πυκνότητα. Πλούσιο σε θερμίδες, και χωρίς καμία διατροφική αξία (βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, φυτικές ίνες)», επιβεβαιώνει το διατροφικό τμήμα της SHA Wellness Clinic στην Ισπανία.
Αρκεί να αναλογιστούμε φυσικά πως όχι μόνο δεν μας προσφέρει τίποτα θετικό, αλλά έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. « Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για δημιουργία φλεγμονής στο σώμα. Προκαλεί την αύξηση του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), που με την σειρά της οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, και ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, η ζάχαρη αυξάνει το οξειδωτικό στρες και συμβάλλει στην δημιουργία ενός πιο αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την εντερική χλωρίδα, ενώ έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.
Φυσικά, οι λόγοι να σταματήσετε, ή τουλάχιστον να μειώσετε δραστικά την κατανάλωση της ζάχαρης, είναι περισσότερο από αρκετοί. Και, ενώ δεν είναι η πιο εύκολη απόφαση στον κόσμο, σίγουρα δεν είναι κάτι ανέφικτο.