Τα δημητριακά που καταναλώνουμε στην ενήλικη ζωή, συνήθως δεν είναι καλυμμένα με σοκολάτα, μέλι και τεχνητά χρώματα, όπως αυτά που επιλέγαμε ως παιδιά. Ίσως πλέον θεωρούμε τα δημητριακά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες, στην πραγματικότητα όμως περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όσο πιστεύουμε.
“Όλα τα δημητριακά περιέχουν ζάχαρη”, επιβεβαιώνει η Dr. Paloma Gil, ενδοκρινολόγος στην Clínica Premium Marbella. Το γεγονός πως εμείς έχουμε την τάση να τα θεωρούμε υγιεινά, συνδέεται με τα αθλητικά σώματα που βλέπουμε στις συσκευασίες και με το πώς διαφημίζονται. “Πρόκειται όμως για προϊόντα από αλεύρι και ζάχαρη”, εξηγεί.
Στην ουσία είναι μια ιδιαίτερα επεξεργασμένη τροφή, με ζάχαρη, λιπαρά και πρόσθετα συντηρητικά, που δεν οδηγεί τελικά στο στόχο για απώλεια βάρους. Οι διατροφολόγοι βέβαια δεν μας προτείνουν να αφαιρέσουμε τα δημητριακά από την διατροφή μας, απλά να συνειδητοποιήσουμε τι τρώμε και να καταλάβουμε πως δεν πρόκειται για μια υγιεινή τροφή χωρίς θερμίδες. Τα δημητριακά περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τα λαχανικά και τα φρούτα, όπως το αβοκάντο, τα rasberries, οι αγκινάρες. Κατά μέσο όρο περιέχουν 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάτια, όπως και ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.