Πρωινό ξύπνημα. Δύο λέξεις, χιλιάδες συναισθήματα. Για πολλούς συνήθεια, για άλλους αναγκαιότητα και για μερικούς βάσανο. Το ξυπνητήρι σηματοδοτεί την αρχή της ημέρας, θέτοντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους λεγόμενους «πρωινούς τύπους» και σε αυτούς που προτιμούν να ενεργοποιούνται το βράδυ.
Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε ωστόσο, θα έχετε σίγουρα βιώσει τη δυσφορία του πρωινού ξυπνήματος μετά από ένα ξενύχτι ή έναν άστατο ύπνο. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η δυσφορία γίνεται καθημερινότητα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες μόλις ένα 10% των ανθρώπων σηκώνεται με ενέργεια το πρωί, ένα άλλο 10% δυσφορεί και συνεπώς ξυπνά αργότερα μέσα στη μέρα, ενώ το υπόλοιπο 80% ισορροπεί ανάμεσα στα δύο.
Το κλειδί; Ένα δομημένο πρόγραμμα ύπνου, το οποίο φυσικά θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της καθημερινότητας. Βρείτε εδώ 8 απλά, αλλά σωτήρια «τελετουργικά» για να αποφύγετε την πρωινή αδράνεια και να ξεκινήσετε την ημέρας σας με όρεξη και θετικότητα:
Πρόγραμμα ύπνου
Είναι πολύ πιθανότερο να πετύχουμε την ευεξία στη ζωή μας έχοντας ένα δομημένο πρόγραμμα ύπνου. Πολλοί από εμάς αρκούνται στις 5-7 ώρες ύπνου καθημερινά, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8. Χρειαζόμαστε τον ύπνο, όχι μόνο για λόγους ξεκούρασης, αλλά και για την ανάπλαση των κυττάρων, την απομάκρυνση των τοξινών από το μυαλό και το γέμισμα των μπαταριών για την επόμενη μέρα.