πώς-να-είστε-πιο-αισιόδοξοι-η-σύσταση-ε-314549
©@Marta Lafotan

Μπορείτε να είστε πιο αισιόδοξοι δουλεύοντας κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες κάθε μέρα. Σίγουρα μπορούμε να κατηγορήσουμε τη γενετική και να πούμε ότι ο τρόπος ζωής μας είναι συγκεκριμένος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, αν και το 30 έως 50% των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας καθορίζονται, τα υπόλοιπα μπορούμε να τα αποκτήσουμε και να τα δουλέψουμε, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί. Όσον αφορά την καλλιέργεια της αισιοδοξίας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να δείτε το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά μία από τις συστάσεις του Dr. Olivier Courtin-Clarins στο βιβλίο του Guess my age if you can είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Έχει να κάνει με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά και που μπορούν να μας βοηθήσουν (ή όχι) να καλλιεργήσουμε αυτή τη θετικότητα. «Να είστε επιλεκτικοί σε ό,τι θυμάστε. Λέμε συχνά ότι προσέχουμε τι τρώμε, αλλά πρέπει να προσέχουμε και τις λέξεις που συναντάμε. Κάντε ένα βήμα πίσω όταν διαβάζετε αρνητικές πληροφορίες ή όταν κάποιος κοντά σας κάνει συγκεκριμένα σχόλια. Θυμηθείτε ότι αυτό μπορεί να είναι απλώς μια αντίληψη της πραγματικότητας. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κλείσει την τηλεόραση και να πείτε όχι σε φίλους που σας κατακλύζουν ή εξετάζουν αν χρειάζεστε αισιοδοξία για να πραγματοποιήσετε ο,τιδήποτε στη ζωή σας», λέει ο ειδικός και διευθυντής του ομίλου Clarins.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου του μιλά για τη σημασία της αναθεώρησης των πληροφοριών που αναζητούμε και διαβάζουμε επειδή «μας ελκύουν φυσικά τα άσχημα νέα». Επιπλέον, η Catherine Testa, ιδρύτρια της L’Optimisme, εξηγεί στο ίδιο βιβλίο ότι, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, ο εγκέφαλός μας διατηρεί 13 φορές περισσότερες αρνητικές πληροφορίες από τις θετικές πληροφορίες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αλγόριθμοι εντοπίζουν γρήγορα τις προτιμήσεις μας, και οι δύο ειδικοί συμβουλεύουν να κάνουμε την άσκηση της αναζήτησης καλών ειδήσεων που συμβαίνουν γύρω μας, όπως αυτές που σχετίζονται με φιλανθρωπικές πράξεις, επαναστατικές πρωτοβουλίες, νέες ανακαλύψεις.

«Όλα αυτά μας βοηθούν να νιώθουμε λιγότερο συγκλονισμένοι από την αρνητικότητα που μας περιβάλλει. Το θέμα δεν είναι να απορρίψουμε τα αρνητικά πράγματα, αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η ροή των πληροφοριών που έρχονται σε εμάς έχει αντίκτυπο στο όραμά μας για την πραγματικότητα, στα συναισθήματά μας, στην υγεία και την ευημερία.», εξηγεί.

Πώς να είστε πιο αισιόδοξοι: Η σύσταση ενός ειδικού για τη μακροζωία-1
©@Marta Lafotan

Η σημασία του ελέγχου του feed μας 

Σύμφωνα με όλα αυτά, η συγγραφέας σε θέματα ευεξίας και καλών συνηθειών Mel Robbins αφιερώνει μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram στη σημασία της χρήσης των social media για δικό μας όφελος, ώστε να μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο προτείνει να εξασκήσουμε το #UnFollowFriday και να αναθεωρήσουμε ποιους ακολουθούμε και πώς μας κάνει να νιώθουμε και να σταματήσουμε να ακολουθούμε εκείνους τους ανθρώπους που μας ενοχλούν, που χρησιμοποιούν μη ρεαλιστικά φίλτρα που βλάπτουν την αυτοεκτίμησή μας, αυτούς που μας προκαλούν ανασφάλειες ή μας αγχώνουν.

Η αισιοδοξία ως πηγή νεότητας

«Η αισιοδοξία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της επιγενετικής», εξηγεί ο Dr. Courtin-Clarins, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η αισιοδοξία προκαλεί μια φυσική αντίδραση που προκαλεί μια αντιφλεγμονώδη απόκριση που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως είναι το κλειδί για τη γήρανση. Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν κλισέ – «Αποφάσισα να είμαι χαρούμενος γιατί είναι καλό για την υγεία μου», είπε ο Βολταίρος –, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το να είσαι αισιόδοξος μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής έως και 19 % σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της κλινικής Mayo. Και οι λόγοι έχουν επίσης να κάνουν με τον τρόπο ζωής γιατί, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του 1996, οι αισιόδοξοι άνθρωποι ασκούνται περισσότερο και ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, τα θετικά συναισθήματα διεγείρουν την ικανότητα του σώματος να αναγεννάται και να χαλαρώνει. Το να είσαι αισιόδοξος σε βοηθά να ζεις καλύτερα. Και ενώ δεν είναι εύκολο να αλλάξεις, «υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι να είσαι αισιόδοξος», εξηγεί ο Courtin-Clarins.

Διαβάστε επίσης | Τα ωραιότερα και πιο chic μανικιούρ για κοντά νύχια