πόσο-συχνά-πρέπει-να-λούζετε-τα-μαλλιά-323889
©Hunter Abrams

Όταν έχετε τα καλύτερα dry shampoo και texture spray στη διάθεσή σας, μπορεί να φανεί δελεαστικό να καθυστερήσετε λίγο περισσότερο το λούσιμο των μαλλιών. Αλλά αν ακολουθείτε έναν δραστήριο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει γυμναστική, μετακινήσεις και ταξίδια, καθώς και πηγαίνοντας από και προς το γραφείο ή σε εξόδους και εκδηλώσεις με φίλους, το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί σύντομα να γίνει ευνοϊκό έδαφος για συσσώρευση λιπαρότητας, πιτυρίδα και άλλα προβλήματα. Παρακάτω, ένας ειδικός στο δέρμα και τα μαλλιά εξηγεί γιατί δεν πρέπει να περάσει πολύς χρόνος μέχρι την ημέρα του λουσίματος.

Πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε χωρίς να λούσετε τα μαλλιά σας;

Για τον διάσημο δερματολόγο Dr. Rashmi Shetty, συμβουλεύει ότι η ιδανική συχνότητα λουσίματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες: τον τύπο των μαλλιών και τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, όσοι έχουν λεπτά μαλλιά πρέπει να τα λούζουν καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα, «καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός σμηγματογόνων αδένων μπορεί να κάνει αυτό το είδος μαλλιών να γίνει πιο γρήγορα λιπαρό», λέει. Τα λιπαρά μαλλιά, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να λούζονται πολλές φορές την εβδομάδα, ενώ τα ξηρά μαλλιά θα χρειάζονται μόνο εβδομαδιαίο λούσιμο.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας; Οι ειδικοί απαντούν-1
©Acielle/Style du Monde

Αφού καθορίσετε τον τύπο των μαλλιών σας, πρέπει να λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας: “Μπορεί να είστε ένας ποδηλάτης που φοράει συνεχώς κράνος, γεγονός που προκαλεί απόφραξη του τριχωτού της κεφαλής και αυξημένη λιπαρότητα. Από την άλλη πλευρά, αν σας αρέσουν οι δραστηριότητες όπως το τρέξιμο με το το κεφάλι εκτεθειμένο στον άνεμο ή κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά ενώ οδηγείτε, μπορεί επίσης να μαζέψετε πολλή σκόνη», σημειώνει.

Τι θα συμβεί αν δεν λούσετε τα μαλλιά σας για πολλές μέρες;

Εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τη ρουτίνα λουσίματος, να γνωρίζετε ότι οι συνέπειες μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες. Εδώ είναι μερικά από τα προβλήματα που θέλει να γνωρίζετε εάν δεν έχετε καταφέρει να πλένετε τα μαλλιά σας όσο συχνά θα θέλατε:

Πιο αργή ανάπτυξη των μαλλιών

Ο αριθμός των φορών που λούζετε τα μαλλιά σας δεν επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξή τους, αλλά ένα καθαρό τριχωτό της κεφαλής παρέχει ένα πιο υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη των μαλλιών. Επομένως, η σημασία του λουσίματος των μαλλιών σας έγκειται στη διατήρηση της υγιεινής του τριχωτού της κεφαλής, έτσι ώστε τα μαλλιά να γίνονται πιο υγιή και να αποτρέπεται η τριχόπτωση.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας; Οι ειδικοί απαντούν-2
©Acielle/Style du Monde

Αυξημένη πιτυρίδα και λιπαρότητα

Η κύρια αιτία της πιτυρίδας είναι η συσσώρευση λιπαρότητας που προκύπτει από το μη τακτικό λούσιμο των μαλλιών σας. Εάν έχετε έναν τρόπο ζωής που απαιτεί να βρίσκεστε έξω από το σπίτι συχνά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι σημαντικό να λούζετε τα μαλλιά σας 2 ή 3 φορές κάθε επτά ημέρες.

Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής

Εάν δεν λούζετε τα μαλλιά σας αρκετά συχνά, ένα ισχυρό κομμάτι υπολειμμάτων, ρύπων, ελαίων, μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και να ανοίξει την πόρτα σε άλλα προβλήματα, όπως η πιτυρίδα.

Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα του τριχωτού της κεφαλής είναι μια μόλυνση του θύλακα της τρίχας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, ο ειδικός θα συνιστούσε διορθωτικά μέτρα, όπως το απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι και το συχνό λούσιμο των μαλλιών.

«Τελικά, ο πιο σημαντικός παράγοντας που παίζει ζωτικό ρόλο στην ποιότητα των μαλλιών είναι η υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Επομένως, φροντίστε να διατηρείτε ένα καθαρό και υγιές τριχωτό της κεφαλής πλένοντάς το όσο συχνά χρειάζεται, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε υγιή μαλλιά. Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας έχει φαγούρα ή έχει μολυνθεί παρά το τακτικό λούσιμο, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την καλύτερη θεραπεία», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης | Πόσα λεπτά πρέπει να διαρκεί το μπάνιο στη θάλασσα για καλύτερη απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου

MHT