σταμάτησα-να-τρώω-επεξεργασμένα-τρόφ-339305
©Instagram@ Kezia Rose Cook

Τι σημαίνει «υπερεπεξεργασμένο φαγητό»; Πιθανότατα έχετε κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας αρκετές φορές (ή μήπως μόνο εγώ;). Δεν είναι όλα τα τρόφιμα επεξεργασμένα; Γιατί έχει σημασία σε ποιο βαθμό ή πόσες φορές θα τα καταναλώσουμε; Ένα σάντουιτς θα είναι πάντα ένα σάντουιτς, σωστά;

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (στην Ισπανία, το ποσοστό των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που αγοράζονται σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2010 – από 11% σε 31,7% – σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2017) έχουν συνδεθεί με όλα τα είδη ασθενειών και τα προβλήματα υγείας, από άνοια μέχρι καρκίνο, κατάθλιψη και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, συνεχίζουμε να τα καταναλώνουμε. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το ελέγξετε: να σταματήσετε να τα καταναλώνετε για μια εβδομάδα και να δείτε αν θα άλλαξε κάτι.

Σταμάτησα να τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα για μια εβδομάδα και αυτά είναι τα αποτελέσματα στο σώμα και την υγεία μου-1
©Unsplash

Τι είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί είναι τόσο ανθυγιεινά; Ο ορισμός δεν είναι πολύ σαφής, αλλά ο Dr. Chris van Tulleken, συγγραφέας του Ultra-Processed People, τα αναφέρει ως εξής: «Αν είναι τυλιγμένο σε πλαστικό και έχει τουλάχιστον ένα συστατικό που συνήθως δεν βρίσκεται σε μια οικιακή κουζίνα, είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο.» Με άλλα λόγια, εάν υπάρχει ένα συστατικό που δεν αναγνωρίζεται ως κανονικό τρόφιμο, αυτό είναι πιθανώς αυτό που ο Tulleken αποκαλεί «βιομηχανικά παραγόμενη εδώδιμη ουσία» (πρόσθετα, γαλακτωματοποιητές και τροποποιημένα άμυλα). Και γιατί είναι τόσο ανθυγιεινά; Δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να πιστεύουμε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να καταναλώνει βιομηχανικά χημικά. Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σταμάτησα να τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα για μια εβδομάδα και αυτά είναι τα αποτελέσματα στο σώμα και την υγεία μου-2
©Unsplash

Ημέρες 1 έως 3

Μπορεί να φαίνεται ότι είναι εύκολο να εγκαταλείψετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε τα γλυκά και τα σνακ. Οι τρεις πρώτες μέρες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Χωρίς ψωμί, χωρίς μούσλι, χωρίς συσκευασμένα σάντουιτς το μεσημέρι, ρυζογκοφρέτες σοκολάτας για σνακ.

Κάτι περίεργο συμβαίνει όταν κόβετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, και αυτό είναι ότι κόβετε και πολλή ζάχαρη. Συνήθως έτρωγα ένα μπισκότο το βράδυ ενώ έβλεπα την αγαπημένη μου σειρά ή έπινα μια κόκα κόλα για να αυξήσω την καφεΐνη το μεσημέρι. Κόβοντας αυτή τη ζάχαρη, μου είχε λείψει τόσο πολύ, οπότε έβαλα πολύ μέλι (το οποίο είναι επεξεργασμένο, όχι εξαιρετικά επεξεργασμένο) στο τσάι μου και έφαγα μπανάνες σαν σνακ.

Ημέρες 3 έως 5

Η επιθυμία μου για ζάχαρη άρχισε να υποχωρεί γύρω στην τρίτη ημέρα (όχι επειδή δεν έτρωγα ζάχαρη, αλλά επειδή ανακάλυψα ότι η μαύρη σοκολάτα δεν ήταν ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό και έτσι μπορούσα να βρω τη λύση μου). Έτρωγα κυρίως ρύζι, λαχανικά, ψάρια, κρέας και ζυμωτό ψωμί. Τα μεσημεριανά γεύματα ήταν δύσκολα γιατί δεν είναι πολύ βολικό να φέρνεις ένα τάπερ στο γραφείο κάθε μέρα, αλλά υπήρχαν και άλλες επιλογές, όπως μερικές βιολογικές κρέμες και σούπες. Αλλά το καλύτερο, χωρίς αμφιβολία, είναι να μαγειρέψετε εκ των προτέρων.

Άρχισα επίσης να παρατηρώ ότι κοιμόμουν καλύτερα. Πάντα κοιμόμουν ελαφρά, ξυπνούσα συχνά στη μέση της νύχτας και γυρνούσα, αλλά αυτές τις μέρες άρχισα να κοιμάμαι όλη τη νύχτα.  Άρχισα επίσης να νιώθω λιγότερο άγχος, το οποίο, ας το παραδεχτούμε, θα μπορούσε να είναι άμεσο αποτέλεσμα του επιπλέον ύπνου.

Ημέρες 5 έως 7

Εκτός από τον βελτιωμένο ύπνο, το λιγότερο άγχος και τη γενική διέγερση, δεν αντιμετώπισα καμία δραστική σωματική αλλαγή σε αυτό το στάδιο. Υποψιάζομαι ότι μια εβδομάδα δεν είναι αρκετή για αυτό, αλλά με εξέπληξαν οι μικρές βελτιώσεις που παρατήρησα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή, όμως, ήρθε την έβδομη μέρα, όταν άρχισα να βλέπω το φαγητό με διαφορετικό πρίσμα. Προς έκπληξή μου, βρήκα το παγωτό αποκρουστικό (το βιομηχανικό παγωτό περιέχει «κόμμι ξανθάνης». Και το vegan τυρί, που αγαπώ, έγινε περίεργο και κολλώδες. Αλλά θα επιστρέψω ποτέ στο να τρώω ζελέ με τον ίδιο ενθουσιασμό; δεν νομίζω. Το να γνωρίζουμε όλα όσα περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι αρκετά σημαντικό.

Διαβάστε επίσης | Κακάο: Βοηθά στην απώλεια βάρους;

MHT