Γαλακτοκομικά προϊόντα και ακμή
Η εμπειρία μου με την ακμή ήταν ένα επίπονο ταξίδι, που με οδήγησε να ερευνήσω όλες τις αιτίες. Στρες; Ορμόνες; Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων; Έκανα στον εαυτό μου όλες τις ερωτήσεις και προσπάθησα σχεδόν τα πάντα για να καθαρίσω το δέρμα μου.
Έχοντας υποφέρει για πολύ καιρό με ακμή από την εφηβεία – για να μην αναφέρουμε την ακμή των ενηλίκων, έχω δοκιμάσει σχεδόν κάθε ορό, ενυδατική κρέμα, τόνερ και μάσκα που υπάρχει. Προσπάθησα να αλλάζω μαξιλάρια και σεντόνια κάθε δεύτερη νύχτα. Έχω δοκιμάσει απολέπιση ή καθαρισμό του προσώπου μου μόνο με απαλό ροδόνερο. Προσπάθησα να πίνω μεγάλες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τίποτα δεν φαινόταν ότι θα με απαλλάξει από τα κυστικά εξογκώματα κάτω από το δέρμα – σκεφτείτε την ακμή, αλλά μεγαλύτερη και πιο επώδυνη – που κάθονταν μόνιμα στο μέτωπο και το πηγούνι μου.

Όταν έκλεισα τα 26, τη χρονιά που επίσημα έχασα την ελπίδα ότι τα δερματικά μου προβλήματα θα εξαφανίζονταν, πήγα στον οικογενειακό μου γιατρό. Αφού άκουσε τα συμπτώματα, μου πρότεινε να εξετάσω την ισοτρετινοΐνη, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο με πολύ σοβαρές παρενέργειες, όπως ξηρά χείλη και μάτια, ρινορραγίες, πόνους στις αρθρώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατάθλιψη ή, ίσως, να προσπαθήσω να αλλάξω τη διατροφή μου. Αν και πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου υγιή – αθλούμαι τακτικά και τρώω κυρίως ολόκληρα τρόφιμα – αποφάσισα να πάω με το δεύτερο. Εξάλλου, υπήρχε μια πτυχή της διατροφής μου που ήξερα ότι δεν ταίριαζε σε μια τέλεια εικόνα της «καθαρής ζωής»: η αγάπη μου για τα γαλακτοκομικά. Μεγάλωσα στο Βόρειο Οντάριο του Καναδά, όπου οι φάρμες γαλακτοκομικών είναι παντού, οπότε η απόλαυση μου ήταν στο τυρί κρέμα, τις τυροσαλάτες και το παγωτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Δυστυχώς ο γιατρός μου δεν συμφώνησε.