σταμάτησα-τα-γαλακτοκομικά-και-είδα-τ-291808
©Sanne Vloet/Instagram

Γαλακτοκομικά προϊόντα και ακμή

Η εμπειρία μου με την ακμή ήταν ένα επίπονο ταξίδι, που με οδήγησε να ερευνήσω όλες τις αιτίες. Στρες; Ορμόνες; Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων; Έκανα στον εαυτό μου όλες τις ερωτήσεις και προσπάθησα σχεδόν τα πάντα για να καθαρίσω το δέρμα μου.

Έχοντας υποφέρει για πολύ καιρό με ακμή από την εφηβεία – για να μην αναφέρουμε την ακμή των ενηλίκων, έχω δοκιμάσει σχεδόν κάθε ορό, ενυδατική κρέμα, τόνερ και μάσκα που υπάρχει. Προσπάθησα να αλλάζω μαξιλάρια και σεντόνια κάθε δεύτερη νύχτα. Έχω δοκιμάσει απολέπιση ή καθαρισμό του προσώπου μου μόνο με απαλό ροδόνερο. Προσπάθησα να πίνω μεγάλες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τίποτα δεν φαινόταν ότι θα με απαλλάξει από τα κυστικά εξογκώματα κάτω από το δέρμα – σκεφτείτε την ακμή, αλλά μεγαλύτερη και πιο επώδυνη – που κάθονταν μόνιμα στο μέτωπο και το πηγούνι μου.

Σταμάτησα τα γαλακτοκομικά και είδα την ακμή μου να εξαφανίζεται-1
©Unsplash

Όταν έκλεισα τα 26, τη χρονιά που επίσημα έχασα την ελπίδα ότι τα δερματικά μου προβλήματα θα εξαφανίζονταν, πήγα στον οικογενειακό μου γιατρό. Αφού άκουσε τα συμπτώματα, μου πρότεινε να εξετάσω την ισοτρετινοΐνη, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο με πολύ σοβαρές παρενέργειες, όπως ξηρά χείλη και μάτια, ρινορραγίες, πόνους στις αρθρώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατάθλιψη ή, ίσως, να προσπαθήσω να αλλάξω τη διατροφή μου. Αν και πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου υγιή – αθλούμαι τακτικά και τρώω κυρίως ολόκληρα τρόφιμα – αποφάσισα να πάω με το δεύτερο. Εξάλλου, υπήρχε μια πτυχή της διατροφής μου που ήξερα ότι δεν ταίριαζε σε μια τέλεια εικόνα της «καθαρής ζωής»: η αγάπη μου για τα γαλακτοκομικά. Μεγάλωσα στο Βόρειο Οντάριο του Καναδά, όπου οι φάρμες γαλακτοκομικών είναι παντού, οπότε η απόλαυση μου ήταν στο τυρί κρέμα, τις τυροσαλάτες και το παγωτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Δυστυχώς ο γιατρός μου δεν συμφώνησε.

Σταμάτησα τα γαλακτοκομικά και είδα την ακμή μου να εξαφανίζεται-2
©Unsplash

Μετά την επίσκεψη, ξεκίνησα μια αυστηρή δίαιτα δύο εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας έτρωγα μόνο λαχανικά για την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια επανέφεραν σταδιακά άλλες τροφές, όπως φρούτα, ζωικές πρωτεΐνες και γλουτένη. Στο τέλος της δίαιτας, το δέρμα μου, που ήταν σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση εκείνη την άνοιξη, άρχισε σιγά σιγά να καθαρίζει. Αυτά τα μεγάλα κυστικά εξογκώματα στο πάνω μέρος του προσώπου μου είχαν συρρικνωθεί. Αποφάσισα να συνεχίσω τη δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά για τρεις εβδομάδες και την 22η ημέρα τα τερατώδη εξογκώματα είχαν σχεδόν ξεφουσκώσει. Το δέρμα μου ήταν εντελώς καθαρό. Εντελώς.

Σταμάτησα τα γαλακτοκομικά και είδα την ακμή μου να εξαφανίζεται-3
©Unsplash

Τα γαλακτοκομικά προκαλούν ακμή;

Για μένα, η λύση στα χρόνια δερματικά μου προβλήματα αποδείχθηκε εκπληκτικά απλή: εξάλειψη των γαλακτοκομικών. Αυτό, μαζί με την πολύ αυστηρή μου ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, η οποία περιλαμβάνει καθαρισμό, απολέπιση, ενυδάτωση και φυσικά, ψεκασμό με ροδόνερο. Ωστόσο, παρά τη δραματική μεταμόρφωση του δέρματος, σοκαρίστηκα που κανένας γιατρός ή δερματολόγος δεν είχε ποτέ επισημάνει τα γαλακτοκομικά ως προφανή και κύρια αιτία της ακμής. Αφού κάναμε κάποια έρευνα στο διαδίκτυο, ήταν εύκολο να καταλάβουμε γιατί: σήμερα υπάρχουν ακόμη λίγες μελέτες που συνδέουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με την ακμή, και συνήθως επικεντρώνονται μόνο στην εφηβική ηλικία, όταν η ακμή είναι πιο συχνή.

Σταμάτησα τα γαλακτοκομικά και είδα την ακμή μου να εξαφανίζεται-4
©Unsplash

«Μερικά περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το αποβουτυρωμένο γάλα, μπορεί να σχετίζονται με την ακμή», λέει η Marisa Garshick, MD, δερματολόγος στο MDCS Dermatology στη Νέα Υόρκη, «αν και ορισμένα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων, συγκεκριμένα, μπορεί να σχετίζονται με εμφάνιση ακμής εάν καταναλωθούν με τη μορφή πλήρους, χαμηλών λιπαρών ή αποβουτυρωμένου γάλακτος, αλλά όχι με τη μορφή γιαουρτιού ή τυριού.”Η Garshick συνεχίζει εξηγώντας ότι αν και οι μελέτες δείχνουν ότι το γάλα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος του δέρματος, υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα: “Πολλές από αυτές τις μελέτες υπογραμμίζουν μια συσχέτιση, αλλά όχι μια αιτιολογία και δεν υποδηλώνουν ότι η εξάλειψη του φαγητού ή του ποτού μπορεί απαραίτητα να θεραπεύσει την ακμή.”

Σταμάτησα τα γαλακτοκομικά και είδα την ακμή μου να εξαφανίζεται-5
©Unsplash

Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, για παράδειγμα, «η κατανάλωση άπαχου γάλακτος χαμηλών λιπαρών, αλλά όχι πλήρους γάλακτος, συσχετίστηκε θετικά με την ακμή». Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό το 2013 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δείχνουν μια ασθενή αλλά πιθανή συσχέτιση με την ακμή και ότι «δεν πρέπει να θεωρούνται η μόνη θεραπεία, αλλά μάλλον συμπλήρωμα σε δοκιμασμένες στρατηγικές».

Σταμάτησα τα γαλακτοκομικά και είδα την ακμή μου να εξαφανίζεται-6
©Unsplash

Ο Dennis Gross, δερματολόγος γνωστών stars όπως η Rosie Huntington-Whiteley και η Zoë Kravitz, είπε ότι ενώ οι μελέτες δεν μπορούν να καταλήξουν οριστικά στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο, έχει δει ασθενείς των οποίων το δέρμα βελτιώθηκε μετά τη μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.«Δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει αρνητικό αντίκτυπο στο δέρμα», είπε ο Gross, «ωστόσο, στην καριέρα μου άκουσα ανθρώπους να λένε ότι δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα βελτιώθηκαν μετά τον περιορισμό της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων».

Η Νεοϋορκέζα δερματολόγος Ellen Marmur λέει επίσης ότι πολλοί από τους ασθενείς της έχουν βρει οφέλη από την εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων: “Οι τροφικές ευαισθησίες συνδέονται στενά με το δέρμα: οίδημα και φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα και του περιβάλλοντος διάμεσου υγρού μπορούν να προκαλέσουν ακμή και άλλα δερματικά εξανθήματα όπως π.χ ροδόχρου ακμή.” Η σύνδεση μεταξύ των εσωτερικών οργάνων και του δέρματος έχει επίσης τονιστεί από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική: η τεχνική χαρτογράφησης προσώπου περιγράφει τυχόν προβλήματα στο σώμα με βάση τη θέση των εστιών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο προβληματικές περιοχές μου, το μέτωπο μου και το πηγούνι, σχετίζονται και τα δύο με την πέψη και το στομάχι μου.

Ενώ η διακοπή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει να τερματιστούν τα επίμονα ξεσπάσματα, μπορεί να μην αποδειχθεί αποτελεσματική για όλους. Η Marmur προτείνει να παρακολουθείτε τις τροφές που τρώτε και να παρακολουθείτε την αντίδραση του δέρματος σας, μια διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην πραγματική ρίζα του προβλήματος. Σύμφωνα με τον γιατρό, η γλουτένη, ακόμη και τα φρούτα ή το μαρούλι, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ακμή: «Είναι πιθανό η ακμή να εμφανιστεί μία ή δύο ημέρες μετά την κατάποση μιας τροφής που προκαλεί έξαρση, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν παρατηρήσετε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατανάλωσης γάλακτος και αναπτύξετε ακμή λίγο μετά και παρατηρήσετε καθαρό δέρμα όταν αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά, τότε έχετε απαντήσει στην ερώτηση.” Η Marmur λέει επίσης ότι οι ευαισθησίες στα τρόφιμα μπορεί να αλλάξουν ή να αναπτυχθούν με σωματικές αλλαγές, ειδικά μετά εγκυμοσύνη, επομένως είναι καλύτερο να παρακολουθείτε πότε και πώς εμφανίζονται οι εστίες ακμής.

Σταμάτησα τα γαλακτοκομικά και είδα την ακμή μου να εξαφανίζεται-7
©Unsplash

Ωστόσο, εάν το κύριο δερματικό σας πρόβλημα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η αντίδραση διαφέρει επίσης από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τον Gross, εξαρτάται από την ποσότητα και τον τύπο των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνει κάθε άτομο: «Η κατανάλωση γαλακτοκομικών, από την εμπειρία μου, επηρεάζει έναν συγκεκριμένο επιλεκτικό αριθμό ανθρώπων, αλλά όχι όλους», είπε ο Gross. «Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά αν κάποιος καταναλώνει βιολογικό γάλα έναντι γάλακτος που παράγεται από ζώα που τρέφονται με ορμόνες. Είναι πιθανό αυτά τα πρόσθετα συστατικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν ακμή».

Πώς να αντιμετωπίσετε πραγματικά την ακμή

Σύμφωνα με την Garshick, η ακμή που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη μορφή ξεσπάσματος. «Επειδή η ακμή είναι πολυπαραγοντική, είναι ακόμα σημαντικό να χρησιμοποιείτε άλλα συστατικά που καταπολεμούν την ακμή, όπως τα ρετινοειδή, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ, για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος», λέει. «Επιπλέον, ορισμένα από του στόματος φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση βαθύτερων, κυστικών εξανθημάτων».

Ενώ το δέρμα μου απέχει πολύ από το ιδανικό – περιστασιακές εξάρσεις εξακολουθούν να συμβαίνουν – τουλάχιστον ξέρω τι ευθύνεται κυρίως. Από τότε που απέκλεισα τα γαλακτοκομικά, το δέρμα μου κατάφερε να παραμείνει σχετικά καθαρό. Έμαθα ότι τα γαλακτοκομικά κρύβονται σε πολλά τρόφιμα, όπως στο αβλαβές χούμους ή στο dressing σαλάτας. Μερικές φορές είναι εντελώς αναπόφευκτο να τα πάρετε, ακόμα και σε ένα μέρος που είναι φιλικό προς τους vegan όπως η Νέα Υόρκη. Και παρόλο που δεν έχω ακόμη δοκιμαστεί επίσημα για δυσανεξία στα γαλακτοκομικά – η οποία μπορεί να προσδιοριστεί με τεστ αναπνοής υδρογόνου ή τεστ σακχάρου στο αίμα – η βίαιη αντίδραση του δέρματος μου συνεχίζει να είναι αρκετή για μένα, ακόμα κι αν η επιστήμη δεν είναι απολύτως σαφής ακόμα.

«Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), δεν συνιστώνται επί του παρόντος συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές για τη θεραπεία της ακμής», εξηγεί η Garshick, «αλλά μερικοί άνθρωποι παρατηρούν μια βελτίωση όταν καταργούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, εάν η δίαιτα λειτουργεί, καλό είναι να συνεχίσετε να την ακολουθείτε (αρκεί να μιλήσετε με το γιατρό σας).

Διαβάστε επίσης | Οι τάσεις στα μαλλιά που θα υιοθετήσουμε πριν το τέλος της χρονιάς

MHT