το-φρούτο-που-πρέπει-να-καταναλώνετε-τ-284780
©Unsplash

Ακτινίδιο: το φρούτο που καταπολεμά το φούσκωμα

Η κατανάλωση αυτού του φρούτου στο πρωινό ή πριν (ή μετά) από ένα γεύμα πρωτεΐνης, βοηθά στην καταπολέμηση του φουσκώματος και έχει πολλά ακόμα οφέλη. Γιατί το ακτινίδιο, το φρούτο στο οποίο αναφερόμαστε, έχει μερικά οφέλη, όχι μόνο σε πεπτικό επίπεδο, αλλά και για το δέρμα και τη συναισθηματική ευεξία. Αυτό επιβεβαιώνεται από διατροφολόγους. Η διατροφική ομάδα της Clínica Mira + Cueto συνιστά αυτό το φρούτο μετά από μια περίοδο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, αφού «έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε γαστρεντερικό επίπεδο, βελτιώνοντας τα προβλήματα πέψης, τη δυσκοιλιότητα και την αλλοίωση της μικροχλωρίδας”. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, είναι ένας από τους λόγους που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φουσκώματος. “Για τον λόγο αυτό βοηθάει στην κατακράτηση υγρών και βελτιώνει την μεταφορά τροφής και υγρών σε όλο το πεπτικό σύστημα, ελέγχοντας τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνοντας τη φλεγμονή που συνήθως εμφανίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις», εξηγούν. Βοηθάει επίσης στη βελτίωση της εντερικής χλωρίδας.

Το φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε το πρωί για επίπεδη κοιλιά-1
©Unsplash

Είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα που μπορούμε να φάμε μετά τις διακοπές

Οι experts στην Clínica Mira + Cueto, συμβουλεύουν ακόμη και την κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα. Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους πέρα ​​από τα οφέλη του για τη βελτίωση του οιδήματος του σώματος.

Είναι χορταστικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες, «που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, πιθανώς υψηλά λόγω της υπερκατανάλωσης φαγητού το καλοκαίρι», εξηγούν.

Το φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε το πρωί για επίπεδη κοιλιά-2
©Unsplash

Το ακτινίδιο αντιστρέφει και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. «Μετά τις διακοπές έχουμε εκτεθεί υπερβολικά στον ήλιο, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση των ελεύθερων ριζών που πρέπει να εξουδετερώσουμε για να ελέγξουμε τις οξειδωτικές διαδικασίες και τη γήρανση», εξηγούν. Η υψηλή περιεκτικότητα του ακτινιδίου σε βιταμίνη C (μεγαλύτερη από αυτή των εσπεριδοειδών) και άλλες βιταμίνες που ενισχύουν τις αντιμολυσματικές του ιδιότητες, το καθιστούν ένα φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων.

Οι συναισθηματικές του ιδιότητες

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ακτινίδια μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη συναισθηματική μας ευεξία επειδή, μεταξύ άλλων, περιέχουν φυσικά μελατονίνη. Μάλιστα, η sleep expert Theresa Schnorbach το κατατάσσει τις καλύτερες τροφές για καλύτερο ύπνο (σε συνεργασία με την Emma-The Sleep Company) κα το ακτινίδιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ειδικά αν τρώγεται μία ώρα πριν τον ύπνο και τακτικά κάθε μέρα και νύχτα για ένα μήνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν αρκετοί experts που συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης C με καταστάσεις κόπωσης και πνευματικής εξάντλησης.

Καλύτερα πράσινο ή κίτρινο;

Είναι η αιώνια αμφιβολία –όσον αφορά τα ακτινίδια–. Οι διατροφολόγοι της Mira + Cueto επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο ποικιλίες παρέχουν παρόμοια ποσότητα ενέργειας (είναι χαμηλή σε θερμίδες) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, «που τις καθιστά προϊόντα υψηλής θρεπτικής ποιότητας που συνιστώνται ιδιαίτερα σε όλες τις ηλικίες», εξηγούν. Η μεγάλη διαφορά, πάνω από όλα, είναι στην ποσότητα φυτικών ινών και βιταμίνης C. «Το πράσινο ακτινίδιο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά το κίτρινο έχει υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης C», καταλήγουν.

Το φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε το πρωί για επίπεδη κοιλιά-3
©@Josefien Weyns

Πότε να το καταναλώνετε

Είναι πάντα μια καλή στιγμή να καταναλώσετε το ακτινίδιο, αλλά αν εστιάσουμε στα οφέλη του σε εντερικό επίπεδο, είναι ένα καλό φρούτο για πρωινό. «Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και καλύπτει τις αντιοξειδωτικές ανάγκες όλη την ημέρα», επιβεβαιώνουν από το Mira + Cueto. Και πριν ή μετά τα γεύματα. «Σε περίπτωση δυσπεψίας ή μεταβολής της γαστρικής έκκρισης, είναι σκόπιμο να λαμβάνεται πριν ή μετά από ένα γεύμα με πρωτεΐνη, καθώς διευκολύνει την πέψη των πρωτεϊνών, αυξάνοντας την απορρόφηση τους και μειώνοντας το αίσθημα βάρους που μπορεί να σχετίζεται με δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες».

Διαβάστε επίσης | Η σωστή ώρα που πρέπει να καταναλώνετε πρωινό για απώλεια βάρους

MHT