Ένας γιατρός και ένας ειδικός στη διατροφή εξηγούν πώς να τρώτε υδατάνθρακες χωρίς να παίρνετε βάρος. Και επίσης αποφεύγοντας τις άλλες παρενέργειες που σχετίζονται με την κατανάλωσή τους
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τις τροφές με υδατάνθρακες και τη σχέση τους με το βάρος. Τώρα όμως αρκετοί διατροφολόγοι εστιάζουν σε έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο λήψης τους για να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η παρουσία τους στη διατροφή. Γίνεται λόγος για τον συνδυασμό τους με άλλα θρεπτικά συστατικά, ειδικά με στόχο τον έλεγχο των γλυκαιμικών κορυφών, οι οποίες, όπως προειδοποιεί η Γαλλίδα βιοχημικός Jessie Inchauspé στο βιβλίο της The Glucose Revolution (2022, έκδοση Ιταλίας από την Vallardi), επηρεάζουν έως και 80% του πληθυσμού.
Οι συνέπειες των γλυκόζης
Οι αιχμές της γλυκόζης δεν προκαλούν από μόνες τους αύξηση βάρους, αλλά προκαλούν μια αλυσιδωτή αντίδραση που επηρεάζει την αίσθηση του κορεσμού και της ευεξίας και ως εκ τούτου, τελικά, το βάρος. Στην πραγματικότητα, μετά την κατανάλωση τροφών με σάκχαρα ή άμυλα, τα μόρια γλυκόζης κυκλοφορούν στο σώμα, συγκρούονται με άλλα μόρια – πρωτεΐνες και λίπη – και τα τροποποιούν (η διαδικασία ονομάζεται γλυκοζυλίωση), με αποτέλεσμα οι ιστοί και τα όργανα να χάνουν την ελαστικότητα και τη νεότητα. Για να ρυθμίσει αυτόν τον μηχανισμό, το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη, μια ορμόνη που καθαρίζει το αίμα από την περίσσεια γλυκόζης, μετατρέποντάς το σε αποθέματα λίπους. Εάν ενίεται πολύ συχνά, η ινσουλίνη δημιουργεί μια φλεγμονώδη κατάσταση, με βλάβη στη σωματική και ψυχική υγεία.