είναι-η-ενοικίαση-ρούχων-το-μέλλον-της-181763
©Tulerie/Instagram

Το 2017, οι επιχειρηματίες από τη Νέα Υόρκη, Violet Gross και η Merri Smith, ίδρυσαν την Tulerie, μια εφαρμογή ενοικίασης ρούχων “peer to peer”, την οποία περιγράφουν ως μια κοινότητα μόδας. Η ιδέα να δημιουργήσουν αυτή την εταιρεία, τους ήρθε από μια φίλη τους που δούλευε στον χώρο της μόδας, αλλά δεν είχε την οικονομική άνεση να αγοράζει τα ρούχα που της άρεσαν. Είχε δυο εναλλακτικές: είτε να αγοράσει κάτι ακριβό που θα την επιβάρυνε, είτε να δανειστεί από μια φίλη της. Μια μέρα, της πρότειναν να πληρώσει σε αντάλλαγμα για τα ρούχα που δανειζόταν, και έτσι η Violet Gross οραματίστηκε ένα πολυτελές σύστημα ενοικίασης ενδυμάτων.

Η ηλεκτρονική αγορά ενοικίασης ενδυμάτων υπολογίζεται να φθάσει σε άξια τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Εκτός από τις παραδοσιακές πλατφόρμες, όπως το Rent the Runway που περιλαμβάνει έναν κατάλογο ρούχων που εστιάζει μόνο σε πρωτοποριακές δημιουργίες, υπάρχει μια έκρηξη στις εφαρμογές από άτομο σε άτομο όπως το Tulerie, το Nuw, το Designer-24, που επιτρέπουν στους χρήστες να ενοικιάζουν ολόκληρη την ντουλάπα τους.

Στην εφαρμογή Tulerie, μπορείτε να βρείτε ρούχα με τιμή που κυμαίνεται από εκατό ευρώ έως πάνω από χίλια ευρώ: πουλόβερ Chanel, τσάντες Celine tote από την περίοδο της Phoebe Philo, πορτοφόλια Dior, χρωματιστές τσάντες Bottega Venetta, δημιουργίες του Jacquemus, μπλουζάκια Vetements x Champion, φούτερ Cecile Bahnsen, καθημερινά και βραδινά φορέματα κτλ. Η Violet Gross είπε ότι “θέλουμε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για καθημερινές εκδηλώσεις και όχι μόνο για ειδικές περιστάσεις”.

Μια κοινότητα ενωμένη από την κοινή αγάπη για την μόδα

Για όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη της κοινότητας Tulerie, πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να προσέχουν και να περιποιούνται τα αντικείμενα που βάζουν προς ενοικίαση. Ομοίως στην εφαρμογή By Rotation το πνεύμα της κοινότητας είναι πολύ σημαντικό. Έχοντας ξεπεράσει τους 50.000 χρήστες στην εφαρμογή, υπάρχουν περιορισμοί έτσι ώστε να παραμένουν οι χρήστες ικανοποιημένοι. Για παράδειγμα, είναι αδύνατο για ένα νέο χρήστη να ενοικιάσει ένα ρούχο που κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ εάν δεν έχει λάβει τουλάχιστον θετική βαθμολογία.

Σύμφωνα με την Eshita Kabra-Davies, ιδρυτή του By Rotation, που πρόσφατα ονομάστηκε από το Forbes ως μία από τις 30 σημαντικές προσωπικότητες κάτω των 30 ετών, υπάρχουν πολλά διαφορετικά προφίλ χρηστών: μαθητές, δάσκαλοι, τραπεζίτες, μέλη της βασιλικής οικογένειας (Lady Amelia Windsor), ηθοποιοί (Karla-Simone Spence) και influencers (Camille Charriere, Hannah Strafford-Taylor).

Όταν ενοικιάζουμε ένα αντικείμενο, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον εκμισθωτή για να δώσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, αυτός που νοικιάζει επιλέγει να αποδεχτεί ή να απορρίψει το αίτημα.

Τα θετικά της κοινόχρηστης ντουλάπας

Με μέσο όρο το 40 τοις εκατό των ρούχων μας να μην βλέπει ποτέ το φως της ημέρας, η ενοικίαση από άτομο σε άτομο μειώνει την κατανάλωση και ταυτόχρονα τα απορρίμματα. Όπως τονίζει η Kabra-Davies, “Πρέπει όλοι να αγοράσουμε το ίδιο φόρεμα; Ή μπορούμε να αγοράσουμε ένα και να το δανείσουμε ο ένας στον άλλο;” Η επιλογή της να ενοικιάζει ρούχα όχι μόνο άλλαξε την εμφάνισή της, αλλά και μείωσε και τις καταναλωτικές της συνήθειες.

Η δυνατότητα ενοικίασης ρούχων κάνει τους καταναλωτές να φροντίζουν περισσότερο τα ρούχα τους καθώς και να διασφαλίζουν ότι είναι ποιοτικά και ανθεκτικά όταν τα αγοράζουν. Ομοίως, η ενοικίαση διασφαλίζει ότι ένα ρούχο φτάνει το σήμα των 30 χρήσεων (ένας δείκτης που χρησιμοποιείται από το slow fashion για την πιο υπεύθυνη κατανάλωση.)

“Οι άνθρωποι έχουν αλλάξει τον τρόπο που ξοδεύουν χρήματα”, λέει η Violet Gross. “Ξοδεύουν περισσότερο σε εμπειρίες παρά σε αντικείμενα και συνηθίζουν να μοιράζονται περισσότερα”. Οι εφαρμογές αυτές, δεν βοηθούν μόνο το περιβάλλον αλλά και δίνουν την αίσθηση πως έχετε πρόσβαση στην ατελείωτη ντουλάπα ενός φίλου.

Διαβάστε επίσης | Vintage Shopping: Γιατί εξαπλώνεται τόσο;

MHT