philippine-leroy-beaulieu-η-sylvie-του-emily-in-paris-μας-μιλά-αποκλειστικά-159847

Το µακροσκελές όνοµά της ίσως να µην είναι γνωστό σε πολλούς, όµως, αν την αναφέρεις ως «Sylvie από το Emily in Paris», αυτόµατα ακούς επιφωνήµατα επιδοκιµασίας. Μιλάω για τη Philippine Leroy-Beaulieu, την κοµψή Παριζιάνα –άλλο αν γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Ρώµη– που γνωρίσαµε µέσα από το Netflix, πρώτα µε τον ρόλο της στο Call my Agent και πρόσφατα στο πολύκροτο Emily in Paris. Για την ίδια η διεθνής φήµη προέκυψε στην πέµπτη δεκαετία της ζωής της.

Αρκετά χρόνια πριν, είχε αποσπάσει υποψηφιότητα στα βραβεία César, ως η πιο πολλά υποσχόµενη ηθοποιός. Και να που ήταν! Μπορεί να απείχε συνειδητά από το κυνηγητό νέων ρόλων και κατ’ επέκταση νέων βραβείων, επειδή ήθελε να ταξιδέψει, να µεγαλώσει την κόρη της, να ζήσει τη ζωή της, αλλά επανήλθε και επιβεβαίωσε τη δυναµική της ως ηθοποιός. Όµως, εκείνη τα λέει καλύτερα από µένα στη συνέχεια. Είναι µια γυναίκα χαρούµενη και ζωντανή, ειλικρινής και ακοµπλεξάριστη, πληθωρική και αφοπλιστικά απλή. Και όλα αυτά τα διαπίστωσα από την οθόνη του laptop µου, σε µια 40λεπτη zoom βιντεοκλήση. Εκείνη στο Παρίσι, εγώ στην Αθήνα.

Πώς είναι το lockdown στο Παρίσι; ∆εν είναι εύκολο αυτό που περνάµε. Έχουµε κουραστεί όλοι πολύ. ∆εν µπορούµε να κάνουµε όσα µας ευχαριστούν, να δούµε κόσµο. Από την άλλη, όποιος έχει κοντά του λίγους πολύτιµους ανθρώπους που έχει ξεχωρίσει, µπορεί να συνειδητοποιήσει την αξία της συνύπαρξης και της αγκαλιάς περισσότερο από ποτέ.

Ακούγεστε χαρούµενη και συµπεραίνω ότι εσείς έχετε πράγµατι κοντά σας αυτούς τους λίγους πολύτιµους ανθρώπους. Είµαι χαρούµενη από τη φύση µου. Αλλά, ναι, έχω κάποιους εκλεκτούς φίλους που βλέπω αυτή την περίοδο. Μην το πεις όµως στην αστυνοµία!

Πώς θα µπορούσα; Άλλωστε δεν είστε η µόνη. Είµαι σίγουρη. Για να πω την αλήθεια, από την ίδια την αρρώστια φοβάµαι περισσότερο τον τρόπο ζωής στον οποίο έχουµε οδηγηθεί. Έγραψα κάτι στον λογαριασµό µου στο Instagram προχθές και κάποιοι αντέδρασαν άσχηµα. Έγραψα ότι ο φόβος δεν σταµατάει τον θάνατο, σταµατάει τη ζωή.

Μιλώντας για ζωή, αυτό το τεύχος της Vogue Greece είναι αφιερωµένο στην έννοια της οµορφιάς. Εσείς πώς την αντιλαµβάνεστε; Η οµορφιά έχει να κάνει µε την αλήθεια. Όµορφοι είναι οι αληθινοί άνθρωποι, αυτοί που βρίσκονται κοντά στην ψυχή τους. Για τον ίδιο λόγο είναι όµορφη η φύση, επειδή είναι αληθινή, δεν προσποιείται. ∆εν ξέρω αν είναι πολύ Vogue η απάντηση, αλλά είναι η άποψή µου.

Συνηθίζουµε να λέµε ότι οι Παριζιάνες ξέρουν πολύ καλά πώς να είναι όµορφες χωρίς να προσπαθούν. Είναι ίσως κλισέ, αλλά υπάρχει. Τι πιστεύετε εσείς; Γεννήθηκα και µεγάλωσα στη Ρώµη, από Γάλλους γονείς, και βρίσκω τις Ιταλίδες πολύ πιο όµορφες. Είναι χαλαρές και σικ. Οι Παριζιάνες είναι πιο σοφιστικέ και κρύβουν περισσότερα. Μοιάζουν σαν να έριξαν τυχαία κάτι επάνω τους, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχει µελέτη και προσπάθεια από πίσω για να φαίνονται «αβίαστα» κοµψές. Οι Ιταλίδες, από την άλλη, µερικές φορές είναι υπερβολικές στο ντύσιµο, αλλά είναι πιο γενναιόδωρες σε όλα.

Η ηρωίδα που υποδύεστε, πάντως, στη σειρά Emily in Paris θεωρήθηκε ότι αντικατοπτρίζει ακριβώς τη γοητεία της Παριζιάνας. Ευχαριστώ όσους µε είδαν έτσι! Είναι κολακευτικό να το ακούω, γιατί για µένα αυτός ο ρόλος ήταν µια πολύ προσωπική υπόθεση. Ήταν φόρος τιµής στη µητέρα µου, η οποία δούλευε για πολλά χρόνια στον χώρο της µόδας, µια αληθινά κοµψή γυναίκα µε ασύλληπτη αίσθηση του στιλ και της οµορφιάς, που ταυτόχρονα διέθετε το σνοµπ και απόµακρο ύφος της Sylvie. Στο ξεκίνηµα των γυρισµάτων βρισκόταν ακόµα στη ζωή, αλλά πριν καν ολοκληρωθούν είχε «φύγει». Όταν ακούω να µιλούν κολακευτικά για τον ρόλο µου, αισθάνοµαι διπλά χαρούµενη και ευγνώµων.

∆ιάβασα κάπου ότι ο ρόλος της Sylvie προοριζόταν για ηθοποιό ηλικίας 35-40 ετών. Είναι αλήθεια; Ναι. Η casting director όµως επέµεινε ότι θα µου ταίριαζε, παρόλο που είµαι πολύ µεγαλύτερη και πραγµατικά, όταν διάβασα το σενάριο, πείστηκα και η ίδια, και µε τη σειρά µου έπεισα τον Darren Star (σ.σ.: σεναριογράφος και παραγωγός της σειράς). Ευτυχώς, τελικά είναι κι εκείνος πολύ χαρούµενος µε την απόφασή του γιατί, πέραν των άλλων, καταφέραµε να κάνουµε και ένα σχόλιο πάνω στο χάσµα µεταξύ των γυναικών που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές.

Τώρα που το λέτε, η Sylvie έλαβε περισσότερα κολακευτικά σχόλια ως γυναίκα από τη νεαρή Emily. Να ξεκαθαρίσω ότι η Lily Collins είναι πολύ όµορφη. Αυτό που λες έχει να κάνει µε το ότι µια γυναίκα της δικής µου γενιάς έχει διαφορετικές εµπειρίες. ∆εν λέω περισσότερες, αλλά διαφορετικές. Εµείς ήµασταν έξω και µάθαµε να σαγηνεύουµε µε το σώµα µας, µε τον λόγο µας, µε τον ερωτισµό που καλλιεργήσαµε. Νιώθω ότι η νέα γενιά κάνει τα πάντα πίσω από την οθόνη του κινητού. Έχει τεράστια διαφορά.

Πολλοί Γάλλοι σχολίασαν ότι η σειρά είναι γεµάτη κλισέ σε ό,τι αφορά το Παρίσι. Οι Γάλλοι δεν έχουν καµία αίσθηση του χιούµορ και είναι τροµερά εγωµανείς. Όταν κάποιος µιλάει για εκείνους µε τρόπο που δεν τους αρέσει, το παίρνουν στραβά, αντί να γελάσουν. Ας µην ξεχνάµε ότι το Παρίσι παρουσιάζεται στη σειρά υπό το πρίσµα µιας πολύ νέας κοπέλας η οποία δεν έχει ταξιδέψει ποτέ εκτός Αµερικής και, ερχόµενη στο Παρίσι, ανακαλύπτει µια κουλτούρα κι έναν τρόπο ζωής εντελώς διαφορετικό από εκείνον στο Σικάγο. Συναντά ανθρώπους αγενείς – πράγµα που είναι πέρα για πέρα αλήθεια! Είναι µια σύγχρονη Βarbie, που αντιδρά µε αλαζονεία στα κακώς κείµενα του Παρισιού, αλλά ταυτόχρονα θαυµάζει τις οµορφιές του.

Σε γενικές γραµµές, οι γαλλικές ταινίες και σειρές είναι πνευµατώδεις, έχουν µια κουλτούρα. Το Emily in Paris είναι µια χαλαρή σειρά, την οποία παρακολουθεί κανείς την Κυριακή το µεσηµέρι. Εσείς ποιο είδος προτιµάτε; Μου αρέσουν όλα. Αντίστοιχα απόλαυσα και αγάπησα τo Call my Agent, όπου συµµετείχα. Είναι σειρά φτιαγµένη από Γάλλους και διαθέτει γαλλικό χιούµορ. Είµαι όµως πολύ ανοιχτή στο διαφορετικό. Το χιούµορ στο Emily in Paris µοιάζει προφανές και απλό, αλλά δεν είναι. Το ίδιο ίσχυε και για το Sex & the City, που επίσης υπέγραφε ο Darren Star. Αρχικά φάνηκε σαν µια ανάλαφρη και ανούσια σειρά που παρουσιάζει τέσσερις γυναίκες να περιφέρονται µε ωραία ρούχα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Μετά αρχίσαµε να ανακαλύπτουµε την αλήθεια από πίσω. Η σειρά µίλησε για το πώς είναι να είσαι µια γυναίκα µόνη σε µια µεγάλη πόλη, πόσο δύσκολο είναι να τα καταφέρνεις στη δουλειά σου, να βρεις σύντροφο και, τελικά, να επιβιώσεις στον «λαµπερό» αυτόν τρόπο ζωής. Και όλα µε χιούµορ. Ο Darren είναι πολύ καλός σε αυτό. Θα το ανακαλύψετε στις επόµενες σεζόν του Emily in Paris.

Είστε επιλεκτική µε τους ρόλους σας; Το λέω επειδή µε το ταµπεραµέντο σας θα µπορούσατε να έχετε πληθώρα συµµετοχών σε ταινίες και σειρές, ενώ οι δουλειές σας είναι µετρηµένες στα δάχτυλα. Είναι αλήθεια. Συνειδητά επέλεξα να µη µε απορροφήσει η δουλειά όταν ήµουν πιο νέα. Ήθελα να ταξιδέψω, να γνωρίσω τον κόσµο, να µεγαλώσω την κόρη µου µε υγιή τρόπο, ούσα κοντά της. Ο µπαµπάς µου ήταν ηθοποιός και ξέρω πώς είναι να στερείσαι τον γονιό σου εξαιτίας της δουλειάς του. Η δουλειά µου είναι ένα µέρος της ζωής µου, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν τόσα άλλα για να ανακαλύψουµε στον κόσµο. Τώρα, στα 57 µου, νιώθω αρκετά χορτασµένη ώστε να αφιερωθώ στην υποκριτική. Θα είµαι από τις ηθοποιούς που κινήθηκαν ανάποδα!

Διαβάστε επίσης | Emily in Paris: 4 τάσεις για να φτιάξετε τη δική σας παριζιάνικη γκαρνταρόμπα