5-σημάδια-για-να-καταλάβετε-αν-έχετε-τοξ-237318
©Unsplash

Συχνά πιστεύουμε ότι η εσωτερική μας ευημερία εξαρτάται από τις σχέσεις που έχουμε με τους άλλους, αντίθετα όμως, το πρώτο βήμα για να καταλάβουμε αν είμαστε χαρούμενοι είναι να δούμε τι σχέση έχουμε με τον εαυτό μας. «Η σχέση που έχει ο καθένας με τον εαυτό του είναι θεμελιώδης, γιατί μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή. Θα πρέπει να τη βλέπουμε σαν μια πραγματική σχέση, όπως αυτές που έχουμε και με τους άλλους ανθρώπους. Η καλλιέργειά του είναι σημαντική για να ζήσουμε καλά και να αναδείξουμε την καλύτερη εκδοχή μας», εξηγεί η Nicoletta Suppa, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

«Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε επίγνωση, γιατί ποτέ δεν θεωρείται δεδομένο. Υπάρχουν ορισμένες πτυχές του εαυτού μας τις οποίες δεν γνωρίζουμε και επομένως τείνουμε να μην εξετάζουμε. Ωστόσο, αυτές οι κρυφές πλευρές επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και κατά συνέπεια τις σχέσεις μας και με τους άλλους. Αυτή η άγνοια έχει ένα κόστος που δημιουργεί και ταλαιπωρία στις σχέσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η αυτοπεποίθηση μας. Το να έχετε καλή σχέση με τον εαυτό σας σημαίνει να αγαπάτε όλα τα κομμάτια σας και έτσι θα αυξάνεται και η αυτοεκτίμησή σας».

5 σημάδια για να καταλάβετε αν έχετε τοξική σχέση με τον εαυτό σας και πώς να το διορθώσετε-1
©Unsplash

Τι σημαίνει να έχετε τοξική σχέση με τον εαυτό σας;

Μερικές φορές δεν το παρατηρούμε καν, αλλά τείνουμε να ρίχνουμε τον εαυτό μας, να τον κρίνουμε αμείλικτα και να μην τον εκτιμάμε. Με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ελάχιστο σεβασμό και έλλειψη αγάπης προς εμάς. «Το να έχετε μια τοξική σχέση με τον εαυτό σας σημαίνει «να μην δίνετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία», δηλαδή να μην βλέπετε την πιθανότητα να είστε διαφορετικοί από αυτό που πιστεύετε. Όσοι βρίσκονται σε μια σχέση αυτού του τύπου, τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα ξανά και ξανά, πρώτα από όλα στη δυναμική με τον εαυτό τους και δεύτερον με τους άλλους. Δημιουργούνται δυσλειτουργικές συμπεριφορές, όπως η κρίση, η κριτική και η απαξίωση», εξηγεί η ειδικός.

«Όλες αυτές οι τοξικές συμπεριφορές βασίζονται σε έναν συνεχή αρνητικό εσωτερικό διάλογο. Είναι μια επικοινωνία μεταξύ αντικρουόμενων πλευρών του εαυτού μας που μπαίνουν σε σύγκρουση και που απορροφούν μεγάλο μέρος της ψυχικής ενέργειας. Είναι μια συζήτηση χωρίς τρόπο επίλυσης, η οποία χαρακτηρίζεται από πλεονασμό και παράγει μια αίσθηση απογοήτευσης. Κάθε σκέψη που μπορεί να προμηνύει μια εξελικτική και θετική κίνηση, έρχεται σε αντίθεση με μια άλλη καταστροφική σκέψη που μας δείχνει μια ανεπαρκή εικόνα του εαυτού μας».

Δεν είναι μόνο αυτός ο συνεχής αρνητικός εσωτερικός διάλογος που δείχνει ότι κάποιος έχει μια τοξική σχέση με τον εαυτό του, αλλά υπάρχουν και άλλα σημάδια, που πρέπει να παρακολουθούμε, προτείνει η ψυχοθεραπεύτρια.

5 σημάδια για να καταλάβετε αν έχετε τοξική σχέση με τον εαυτό σας και πώς να το διορθώσετε-2
©Unsplash

Τοξική σχέση με τον εαυτό μας: Οι 5 ενδείξεις για να καταλάβετε ότι δεν αγαπάτε τον εαυτό σας όπως πρέπει

Επικρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας.

Η επαναλαμβανόμενη αυτοκριτική είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια μιας αρνητικής σχέσης με τον εαυτό μας. Όποιος επικρίνει τον εαυτό του σε κάθε ευκαιρία, δεν του δίνει καμία δυνατότητα ανάκαμψης ή βελτίωσης. Οι σκέψεις ή οι ενέργειες ελέγχονται και αποτυγχάνουν αμέσως. Είναι ζήτημα να θέτει κανείς πάντα τον εαυτό του υπό έλεγχο. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται γιατί ακολουθούμε μια τέτοια συμπεριφορά, την οποία δεν θα λάβουμε ποτέ από έναν φίλο ή έναν ξένο.

Αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες

Χωρίς όρια μπορούμε να νιώθουμε εξαντλημένοι και απογοητευμένοι. Και ειδικά αν δεν σεβόμαστε τα δικά μας όρια, πώς μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους να το κάνουν; Όσοι δεν έχουν καλή σχέση με τον εαυτό τους, συχνά δεν τους λαμβάνουν υπόψη και δεν εκτιμούν καν τις δικές τους ανάγκες οι άλλοι, πολλές φορές μάλιστα δεν τις γνωρίζουν καν. Το αποτέλεσμα; Κάνουμε πίσω για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των άλλων, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, αντί να κάνουμε χώρο για τις δικές μας επιθυμίες.

Self-sabotage

Σημαίνει να καταστρέφει κανείς εν αγνοία του κάθε προσπάθεια να φέρει κάτι καλό στη ζωή του. Αυτό μπορεί να είναι μια νέα δουλειά, μια σχέση που μπορεί να είναι πιο υγιής, μια ατομική αλλαγή που αφορά νέες συνήθειες ή απλά να φροντίζεις τον εαυτό σου από ψυχική ή συναισθηματική άποψη. Όλες αυτές οι προληπτικές κινήσεις εμποδίζουν τον εαυτό μας, μέσω του οποίου ασυνείδητα αυτές οι σκέψεις θα αναζητήσουν άλλοθι για να μην εξελιχθούν.

5 σημάδια για να καταλάβετε αν έχετε τοξική σχέση με τον εαυτό σας και πώς να το διορθώσετε-3
©Unsplash

Σκέφτεστε πάντα το χειρότερο

Οι νοητικοί μηχανισμοί της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» ενεργοποιούνται, με βάση τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, οπότε πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα. Το «θα πάει στραβά» επικρατεί τόσο έντονα, που δεν μας αφήνει διέξοδο και μας βυθίζει σε μια αιώνια αρνητικότητα. Αυτή η στάση επηρεάζει ασυνείδητα τις επιλογές μας και τον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων μας που αναπόφευκτα θα αποτύχουν.

Η ζήλεια

Ο φθόνος ξεκινά από το ότι ζείτε την κατάστασή σας με μεγάλη απογοήτευση. Η δυσαρέσκεια μπορεί να είναι φυσιολογική, αλλά αυτό που ακολουθεί μπορεί να γίνει δυσλειτουργικό για τον εαυτό σας. Κάποιος μπορεί να εμπνέεται από τον άλλον σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τον εαυτό του ή να αναπτύξει φθόνο, αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα βαθύτερο χάσμα μεταξύ αυτού που θέλουμε για εμάς και του πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Ο λόγος είναι ότι η λύση δεν αναζητείται στον εαυτό μας, αλλά σε μια εξωτερική αλλαγή.

5 σημάδια για να καταλάβετε αν έχετε τοξική σχέση με τον εαυτό σας και πώς να το διορθώσετε-4
©Unsplash

Αγαπήστε τον εαυτό σας, δείτε πώς να μεταμορφώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας προς το καλύτερο

Η μετατροπή αυτής της ανθυγιεινής σχέσης σε μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση με τον εαυτό μας, μπορεί να γίνει, αρκεί να αποφασίσετε και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αλλάξετε. Η ψυχολόγος προτείνει αυτές τις 5 συμβουλές για να το κάνετε:

Ακούστε τις ανάγκες σας

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να κάνετε χώρο στις ανάγκες σας και να τις γνωρίσετε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ακούσετε τον εαυτό σας όταν κάτι δεν πάει καλά, για παράδειγμα όταν νιώθετε θυμό. «Τι με θυμώνει με αυτή την κατάσταση;», «Γιατί με κάνει τόσο νευρικό;», «Ποια επιθυμία μου δεν εκπληρώνεται;». Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν.

5 σημάδια για να καταλάβετε αν έχετε τοξική σχέση με τον εαυτό σας και πώς να το διορθώσετε-5
©Unsplash

Δείτε τις επιτυχίες σας

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς το καλό που έχει κάνει, να καταγράφει τις επιτυχίες του, ακόμα κι αν είναι μικρές ή απλά οι καθημερινοί του στόχοι. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να τα έχετε αυτά υπόψη σας, καθώς είναι εύκολο να τα ξεχάσετε αν δεν έχετε καλή σχέση με τον εαυτό σας. Μπορεί λοιπόν να είναι χρήσιμο να τα γράψετε κάπου ή να τα πείτε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.

Δημιουργήστε σχέσεις με θετικούς ανθρώπους

Πρέπει να περιβάλλετε τον εαυτό σας με φιλίες και γνωριμίες που θα έχουν καλή σχέση με εσάς. Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν τοξικές σχέσεις γύρω τους, μοιάζουν μεταξύ τους και αυτό κάνει χειρότερα τα πράγματα. Καλό είναι λοιπόν να αντιστρέψουμε την πορεία.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αξίζουμε κάποια πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας μικρά δώρα, όχι απαραίτητα υλικά, αλλά κάτι που θα σας δώσει αγάπη, ένα δώρο ή μια αγκαλιά.

Δώστε φωνή στο θυμό σας

Μια θετική πτυχή του θυμού είναι να εκτιμάτε τον εαυτό σας. Όταν θυμώνουμε με την αδικία, όπως τη βιώνουμε, δίνουμε σημασία στον εαυτό μας. Όπως θα υπερασπιζόμασταν κάποιον που αγαπάμε, έτσι πρέπει να προστατεύουμε και τον εαυτό μας, και να νιώσουμε την ίδια αγάπη και για εμάς.

Διαβάστε επίσης | Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων για να αντιμετωπίσετε το άγχος

MHT