απώλεια-βάρους-γιατί-δεν-πρέπει-να-κατ-316819
©JENNI RHODES/INSTAGRAM

Πόσες φορές έχουμε ακούσει πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Αν και κλισέ, είναι μια αλήθεια όταν μιλάμε για μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς το τι καταναλώνουμε το πρωί επηρεάζει την σιλουέτα μας και την ευεξία μας.

Εκτός όμως από τις τροφές που επιλέγουμε, εξίσου σημαντική είναι και η ώρα της ημέρας που καταναλώνουμε το πρωινό μας, καθώς μπορεί να καθορίσει μια ημέρα με ενέργεια ή απλά μια κουραστική ημέρα. Το να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα θρεπτικό πρωινό, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, σταθεροποιεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνει το αίσθημα της πείνας και μας εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Γνωρίζοντας την σωστή στιγμή για να απολαύσετε το πρωινό σας, είναι ουσιώδες για καλύτερη υγεία, πέψη και γρήγορο μεταβολισμό, στοιχεία δηλαδή που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Πότε πρέπει να καταναλώνουμε το πρωινό μας για απώλεια βάρους;

Συνήθως απολαμβάνουμε το πρωινό μας στο σπίτι μόλις ξυπνάμε ή σε ένα κοντινό καφέ. Το ιδανικό είναι να παίρνουμε πρωινό μεταξύ 7 π.μ. και 8 π.μ. Έχουμε την τάση να θεωρούμε πως πρέπει να τρώμε πρωινό μόλις ξυπνάμε, το ιδανικό όμως είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 ώρες νηστείας από την τελευταία κατανάλωση τροφής. Άρα αν καταναλώνετε το δείπνο σας στις 8 μ.μ., θα πρέπει να τρώτε πρωινό στις 8 π.μ. Αν τρώτε πιο αργά για βράδυ, τότε θα πρέπει αντίστοιχα να υπολογίσετε τις 12 ώρες νηστείας, ωστόσο είναι σημαντικό να προσδιορίσετε το 8 μ.μ ως την ιδανική ώρα για το δείπνο σας, ώστε να ρυθμίσετε σωστά και το πρωινό σας.

Μπορώ να παραλείψω το πρωινό;

Τι γίνεται όταν καταναλώσατε το δείπνο σας αρκετά αργά το βράδυ και την επόμενη ημέρα δεν πεινάτε; Μπορείτε να παραλείψετε το πρωινό ή να φάτε πιο αργά; Μια πρόσφατη μελέτη του National Library of Medicine συστήνει τουλάχιστον 9 ώρες νηστείας ανάμεσα στο δείπνο και το πρωινό, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 60%. Η ινσουλίνη, η ορμόνη που ρυθμίζει την γλυκόζη στο αίμα, επηρεάζεται από αυτό το timing. Να θυμάστε πως όσο πιο νωρίς τρώτε πρωινό, τόσο πιο εύκολα μεταβολίζεται από το σώμα σας.

Αν καταναλώσατε το δείπνο σας αργά το βράδυ, μπορείτε να περιμένετε 12 ώρες μέχρι να πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό όπως ένα μπισκότο και να συνεχίσετε μετά με το μεσημεριανό σας. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας γίνει συνήθεια και δεν πρέπει να παρακάμπτετε το πρωινό σας σε τακτική βάση, καθώς αυτό επηρέαζει την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες σύμφωνα με μελέτη του European Journal of Preventive Cardiology.

Διαβάστε επίσης | Το νέο γαλλικό μανικιούρ είναι σχεδόν αόρατο

MHT