“Το πρωινό δεν είναι επιδόρπιο”. Αυτή την φράση, ακούσαμε πρόσφατα από αρκετούς διατροφολόγους και μας είναι απαραίτητη για να διορθώσουμε το λάθος που κάνουμε όταν εισάγουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη στο πρώτο γεύμα της ημέρας και που αναπόφευκτα επηρεάζουν την υγεία και το βάρος μας. Η Βορειοαμερικανίδα διατροφολόγος Monica Reinagel αφιέρωσε ένα από τα podcast της Nutrition Diva και στην κατάχρηση που γίνεται στα δημητριακά με ζάχαρη στο πρωινό –ειδικά στην περίπτωση των παιδιών–.«Όταν τρώω δημητριακά με ζάχαρη, σκέφτομαι ότι είναι περισσότερο επιδόρπιο. Και προσωπικά, δεν θέλω να ξεκινήσω τη μέρα μου με επιδόρπιο».
Από την πλευρά της, η Beatriz Larrea έκανε μια παρόμοια δήλωση σε μια από τις αναρτήσεις της στο Instagram, στην οποία μίλησε για τη σημασία του ελέγχου της γλυκόζης. «Το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης και με την επιθυμία που θα έχουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωινό δεν είναι επιδόρπιο», λέει. Επειδή είναι πολλοί οι πειρασμοί και τα λάθη που κάνουμε στο πρωινό μας, η Vogue μίλησε με τη διατροφολόγο Beatriz Larrea.
Τι συμβαίνει με το σώμα μας όταν τρώμε γλυκό πρωινό
Η αλήθεια είναι ότι όταν τρώμε μόνο κάτι γλυκό για πρωινό, έχουμε την τάση να πεινάμε (και στη συνέχεια αναζητάμε τροφές με περισσότερες θερμίδες), λίγο μετά το πρωινό. Ωστόσο, όταν τρώμε ένα καλό πρωινό όπως μια φρυγανιά με φρούτα, ντομάτα και γαλοπούλα, για παράδειγμα, χορταίνουμε περισσότερο. Μας εξηγεί η Beatriz Larrea. «Το πρώτο γεύμα της ημέρας θα καθορίσει τις αποφάσεις που θα πάρετε σε όλα τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ο στόχος είναι να τρώτε ένα πρωινό που διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης σας ισορροπημένα και σας κάνει να νιώθετε ικανοποιημένοι, ενώ σας παρέχει θρεπτικά συστατικά για γνωστική απόδοση και ανθεκτικότητα για να αντέχετε το στρες», εξηγεί η expert.
Η κατανάλωση ενός καλού πρωινού σας βοηθά επίσης να χάσετε βάρος
Η Larrea αναφέρεται σε διαφορετικές μελέτες για να απαριθμήσει τα οφέλη από την καλή κατανάλωση αυτού του πρώτου γεύματος της ημέρας. «Η κατανάλωση ενός καλού πρωινού βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης στα παιδιά, βελτιώνει το μεταβολισμό και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που παραλείπουν το πρωινό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα και να έχουν ανωμαλίες γλυκόζης», εξηγεί η ειδικός. Στην πραγματικότητα, η Larrea επιμένει σε μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια: τη σχέση μεταξύ τροφής και ορμονών.