ρυτίδες-οι-7-τροφές-που-μειώνουν-την-πα-310901
©Instagram/Romy Schonberger

Η εμφάνιση ρυτίδων είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ζητήματα ομορφιάς μεταξύ των beauty addicts. Αν και δεν είναι απολύτως αυτοσκοπός, η επιθυμία για επιβράδυνση των επιπτώσεων του χρόνου παραμένει θεμιτή και μπορεί εύκολα να εκπληρωθεί ακολουθώντας μερικές συμβουλές. Η κύρια συμβουλή συχνά περιστρέφεται γύρω από τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε ή τις θεραπείες ομορφιάς που πρέπει να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας, αλλά τις περισσότερες φορές ξεχνάμε ότι ακόμα και η διατροφή μας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του δέρματος και ακόμη και να παίζει ρόλο στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

H Vogue συγκέντρωσε τις 7 τροφές για να μην επιταχύνετε την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών γήρανσης.

Εδώ είναι 7 τροφές που κάνουν κακό στην παραγωγή κολλαγόνου

Ρυτίδες: Οι 7 τροφές που μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα-1
©Unsplash

Σάλτσα σόγιας

Είναι γνωστό ότι το αλάτι παραμένει κακό για την υγεία, για τον οργανισμό και για το δέρμα, καθώς οδηγεί σε αφυδάτωση. Τελικά, το δέρμα στεγνώνει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Η σάλτσα σόγιας, με μέση περιεκτικότητα σε νάτριο 5.493 mg ανά 100 γρ. Συγκριτικά, 100 γραμμάρια κονσερβοποιημένης σαρδέλας αντιπροσωπεύουν 500 mg νατρίου. Αν και εξαιρετική στη γεύση, η σάλτσα σόγιας πρέπει επομένως να καταναλώνεται με μέτρο.

Τροφές πλούσιες σε EFA

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πραγματικά για τις AGEs. Ωστόσο, έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα του δέρματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης, δηλαδή χημικές ενώσεις που παράγονται φυσικά από τον οργανισμό, αλλά που εμφανίζονται επίσης κατά το μαγείρεμα των τροφίμων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέσω της αντίδρασης Maillard). Στη συνέχεια, μπορούν να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία του αίματος, φλεγμονή, ακόμη και καρδιαγγειακή νόσο σε ορισμένες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, είναι αντιπαραγωγικά για τη ζωτικότητα της επιδερμίδας, για την οποία η φλεγμονή είναι καταστροφική επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Ψητά κρέατα, τηγανητά λαχανικά, ψητά, τηγανητά. Αυτά τα προϊόντα είναι εκείνα που περιέχουν τα περισσότερα EFA. Είναι λοιπόν απαραίτητο να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το μαγείρεμα του φαγητού, προτιμώντας το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία ή στο φούρνο, με μαγείρεμα κάτω από 220°C.

Τηγανητά, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Το τηγάνισμα, η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα προϊόντα αντιπροσωπεύουν την τριάδα που πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις ρυτίδες. Στην πραγματικότητα, όλα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη δική τους κλίμακα που είναι κάτι παραπάνω από επιβλαβείς για την επιδερμίδα. 1. Τρόφιμα τηγανισμένα σε λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που επηρεάζουν την ανανέωση των κυττάρων και την ελαστικότητα του δέρματος. 2. Όσον αφορά τη ζάχαρη, ενεργοποιεί τη φυσική χημική διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, με παρόμοιο τρόπο με τα EFA. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή πλούσια σε γλυκόζη, πολύ γλυκά), όπως τα γλυκά ή το άσπρο ψωμί, μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η γλυκόζη να προσκολλάται γύρω από τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου σκληραίνουν και σπάνε, δημιουργώντας  σχηματισμό ρυτίδων. 3. Με τις αρχικά αμφισβητούμενες συνθέσεις, τα επεξεργασμένα προϊόντα είναι επίσης πολύ κακά για το δέρμα, επειδή είναι γεμάτα θειώδη και συντηρητικά. Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι επιβλαβές για την παραγωγή κολλαγόνου. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τα πρώτα σημάδια γήρανσης, συνιστάται μια υγιεινή, σπιτική, μη λιπαρή διατροφή.

Ρυτίδες: Οι 7 τροφές που μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα-2
©Unsplash

Μαργαρίνη

Η τέταρτη τροφή που πρέπει να αποφύγετε είναι η μαργαρίνη. Αυτή η φυτική εναλλακτική λύση για το βούτυρο παρασκευάζεται συχνά με μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι από τις κύριες πηγές « κακών λιπαρών» (ακόρεστα λιπαρά οξέα), επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Πως; Θα έκαναν την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη στις υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες θα προκαλούσαν βλάβη στην ελαστίνη και το κολλαγόνο του δέρματος, προάγοντας έτσι το σχηματισμό ρυτίδων. Σε αυτό προστίθεται η ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής, η οποία επίσης επιταχύνει την άφιξη των πρώτων σημαδιών γήρανσης, όπως είδαμε προηγουμένως.

Ρυτίδες: Οι 7 τροφές που μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα-3
©Unsplash

Γάλα

Μια άλλη πηγή φλεγμονής για το σώμα, και όχι λιγότερο σημαντικό: το γάλα. Για πολλούς εθισμένους στην ομορφιά, η κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, που θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την πρόωρη γήρανση. Η κατανάλωση γάλακτος δεν είναι πράγματι χωρίς συνέπειες  στο σώμα, καθώς οδηγούν επηρεάζουν μια αυξητική ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή κυττάρων. Οι αυξητικές ορμόνες που βρίσκονται φυσικά στο γάλα, ειδικά στο αγελαδινό γάλα, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα IGF1 του σώματος. Αυτή η περίσσεια IGF1 μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, αλλάζοντας τη φυσιολογική κυτταρική ρύθμιση και βλάπτοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Δυστυχώς, αυτές οι φλεγμονώδεις διεργασίες συμβάλλουν σημαντικά στην επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας, προάγοντας έτσι την εμφάνιση ρυτίδων και μειώνοντας τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Λευκά ζυμαρικά

Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα λευκά ζυμαρικά, ως επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μπορούν να προάγουν το σχηματισμό ρυτίδων επειδή προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, υπό την κάλυψη μιας ισχυρής γλυκαιμικής αιχμής. Γενικότερα, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να μην έχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) για υγιές δέρμα, επιδεινώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί επομένως να συμβάλει σε θαμπό, ξηρό, λιγότερο ελαστικό και πιο έντονο δέρμα. Έτσι, εάν μπορείτε να επιβραδύνετε την κατανάλωση λευκών ζυμαρικών προς όφελος των ζυμαρικών ολικής αλέσεως ή του καστανού ρυζιού, το δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει.

Αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση ρυτίδων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, η οποία προάγει τη γλυκοζυλίωση των απαραίτητων πρωτεϊνών του δέρματος όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Επιπλέον, τα όξινα συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα ποτά, όπως το φωσφορικό οξύ, μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και να αποδυναμώσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος ευρύτερα, επιταχύνοντας τη γήρανση του δέρματος. Τέλος, η καφεΐνη που υπάρχει σε ορισμένα αναψυκτικά μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση του δέρματος, τονίζοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Τελικά, η τακτική κατανάλωση αυτών των ροφημάτων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον πρόωρο σχηματισμό ρυτίδων. Επομένως, είναι καλύτερα να μείνετε μακριά από αυτό.

Διαβάστε επίσης | Αποτοξίνωση: Το λαχανικό με τις περισσότερες βιταμίνες

MHT