Για την γαστρεντερολόγο Rabia de Latour, και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η εμπειρία της με το φαγητό ξεκίνησε από την οικογένειά της: «Είναι σαν ένας κύκλος, καθώς με το που γίνεις γαστρεντερολόγος συνειδητοποιείς την αξία του φαγητού που καταναλώνεις και έτσι καθορίζεις τις επιπτώσεις που έχουν οι τροφές στην υγεία. Εδώ και πολλά χρόνια, επίσης, έχει προωθηθεί πολύ η τροφή ως φάρμακο», εξηγεί.
Στο ιατρείο της, ως ενδοσκόπος με ειδίκευση στο πεπτικό σύστημα, εστιάζει στον τρόπο που οι τροφές επηρεάζουν την υγεία του εντέρου και των ασθενών της. «Το μικροβίωμα του εντέρου σας καθορίζεται εν μέρει από τις τροφές που καταναλώνετε», περιγράφει. «Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μπορούν να έχουν επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία».
Το μικροβίωμα και η σημασία του
Για να προστατέψετε το μικροβίωμα του εντέρου σας (μία ομάδα μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο και παίζουν ζωτικό ρόλο στις πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η πέψη, η ανοσία, η ανάπτυξη των κυττάρων, η ρύθμιση των ορμονών και άλλα), χρειάζεται να καταναλώνετε τις κατάλληλες τροφές.
«Η προστασία από αυτούς τους μικρούς εχθρούς κρατάει το έντερό μας χαρούμενο. Οι διαταραχές που μπορεί να προκύψουν, θεωρείται πως σχετίζονται όχι μόνο με προβλήματα του εντέρου, αλλά και με δυνητικά μεγαλύτερα προβλήματα υγείας», προσθέτει η Latour.