η-μέθοδος-εξοικονόμησης-χρόνου-που-βο-274240
©Unsplash

Η αξιοποίηση του χρόνου – για να τον απολαύσεις και να είσαι παραγωγικός – έχει γίνει προτεραιότητα στην εποχή της αυτοφροντίδας και του multitasking. Η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει το αίσθημα της υπερβολικής απώλειας χρόνου, παρόλο που συχνά είναι ακριβώς αυτό, ένα συναίσθημα. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε συνεχώς να ενσωματώνουμε στην καθημερινότητά μας κάποιες συνήθειες που μας επιτρέπουν να εξοικονομούμε χρόνο. Η τελευταία μας ανακάλυψη από αυτή την άποψη ήταν η θεωρία των τεσσάρων τεταρτημορίων, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στον τομέα της παραγωγικότητας και της διαχείρισης χρόνου. Σύμφωνα με την Bianca Zerbini, ψυχολόγο στο Buencoco.es, έγινε δημοφιλής από τον συγγραφέα Stephen Covey στο βιβλίο του “Οι επτά συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων”.

Η μέθοδος αποτελείται από τα εξής:

Νωρίς το πρωί (1ο τεταρτημόριο) – Μπορεί να είναι ιδανικό για δραστηριότητες που απαιτούν ενέργεια και πνευματική εστίαση, όπως άσκηση, διαλογισμός, προγραμματισμός της ημέρας ή δημιουργική εργασία.

Η μέθοδος εξοικονόμησης χρόνου που βοηθά στη μείωση του άγχους-1
©Unsplash

Μεσημέρι (δεύτερο τεταρτημόριο) – Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να εστιάσετε σε εργασίες που απαιτούν σωματική ενέργεια, όπως η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η συναναστροφή με φίλους ή συναδέλφους.

Απόγευμα (3ο τεταρτημόριο) – Μπορεί να είναι καλό για εργασίες που απαιτούν πνευματική εστίαση, αλλά δεν είναι απαραίτητα δημιουργικές ή καινοτόμες, όπως η απάντηση σε email, η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων ή η εκτέλεση administrative tasks.

Νύχτα (τελευταίο τεταρτημόριο): ιδανικό για δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση και την ηρεμία, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, το διάβασμα, ο προβληματισμός και ο οικογενειακός χρόνος.

Η ιδέα είναι να μην επιτρέψετε στο καλό ή το κακό που σας έχει δοθεί σε ένα από τα τεταρτημόρια να επηρεάσουν τα υπόλοιπα. Πρέπει να θεωρούνται ως κάτι που αφοσιωνόμαστε πλήρως, με μια προσέγγιση επίγνωσης. Συνοψίζοντας, «από την άποψη της ψυχολογίας, διαφορετικές στάσεις και δραστηριότητες μπορούν να προτείνονται για κάθε τεταρτημόριο του χρόνου, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα και η συναισθηματική ευεξία. Η επιλογή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της κάθε μέρας», λέει η ειδικός.

Η μέθοδος εξοικονόμησης χρόνου που βοηθά στη μείωση του άγχους-2
©Unsplash

Είναι για εσάς η θεωρία των τεσσάρων τεταρτημορίων;

Σύμφωνα με την Bianca Zerbini, η εξοικονόμηση χρόνου «είναι σημαντική για όποιον θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητά του και να πετύχει τους στόχους του, αλλά μπορεί να συνιστάται ιδιαίτερα σε όσους έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και πολλές απαιτήσεις στην καθημερινότητά τους». Με αυτόν τον τρόπο, τη θεωρεί ιδανική μέθοδο για:

Φοιτητές πανεπιστημίου που πρέπει να εξισορροπήσουν τις ακαδημαϊκές εργασίες με άλλες ευθύνες, όπως η μερική απασχόληση ή οι εξωσχολικές δραστηριότητες.

Εργαζόμενοι με μεγάλο φόρτο εργασίας που πρέπει να εξισορροπούν multitasking και deadlines.

Γονείς και φροντιστές που πρέπει να εξισορροπήσουν τις οικογενειακές ευθύνες με άλλες δεσμεύσεις.

Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που πρέπει να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να είναι παραγωγικοί στη δουλειά.

Όποιος θέλει να βελτιώσει την παραγωγικότητα του και να μειώσει το άγχος.

Διαβάστε επίσης | Τι πρέπει να κάνετε πριν το φαγητό για απώλεια βάρους;

MHT