the-vibe-οι-60-ώρες-που-δεν-άλλαξαν-τον-κόσμο-154311
©Konstantinos Fidanis

Αυτό το λίγο προσωπικό κείμενο γράφεται σε χαρτί. Στον δρόμο μπροστά από το σπίτι, τα πριόνια συνεχίζουν τη δουλειά τους. Στους ανθρώπους που τα χειρίζονται πάμε λίγο καφέ. Σε μια άλλη γειτονιά, ακούω ότι ένας πυροσβέστης ξέσπασε σε κλάματα, από την κούραση. Βρισκόμαστε στις 60+ ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και WiFi – δεν είμαι σίγουρη πλέον για τη σειρά προτεραιότητας.

Έχουμε υπομονή. Άλλοι έχουν συμπληρώσει πολλές παραπάνω ώρες χωρίς τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά στοιχειώδη. Ύστερα από μια γρήγορη ανάρτηση στο Facebook, βρέθηκα μπροστά σ΄ένα συγκινητικό κύμα μηνυμάτων με σκοπό τη συμπαράσταση και την προσφορά άμεσης βοήθειας και φιλοξενίας. Στο σπίτι δεν υπάρχει κάποιος που να χρειάζεται ειδική ιατρική φροντίδα.

Τα γατάκια που υιοθετήσαμε – ή για να είμαστε ειλικρινείς, μας υιοθέτησαν – την πρώτη περίοδο του lockdown, παραμένουν πιο ζεστά από τα αδέσποτα φιλαράκια τους. Μετακινήσαμε το αυτοκίνητο πριν πέσει πάνω του ένα τεράστιο δέντρο. Η έφηβη κόρη μου σημείωσε αρκετές ψηφιακές απουσίες – στο σχολείο και στο TikTok. Παράλληλα, αναμετρηθήκαμε σε γνώσεις βιολογίας, φυσικής και αστρονομίας σε επίπεδο “επιτραπέζιο”, ενώ το κόκκινο κρασί έπαιρνε διαφορετικές αποχρώσεις υπό το φως τον κεριών.

Είμαστε τυχεροί. Δεν έχουμε ζήσει πραγματικό πόλεμο. Δεν έχουμε υποφέρει από πείνα, δεν έχουμε φύγει από το σπίτι μας, παίρνοντας μαζί μας τα απολύτως απαραίτητα, αφήνοντας πίσω μια ολόκληρη ζωή.

Αυτές οι 60+ ώρες δεν άλλαξαν τον κόσμο. Πολλά τεστ Covid-19 συνεχίζουν να είναι θετικά, οι εμβολιασμοί έμειναν λίγο πίσω, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Κρίσιμη παραμένει και η ελληνική οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική κόπωση που προέρχεται από την κρίση, η οποία ας μην ξεχνάμε, ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται, σούπερ ενισχυμένη τώρα από την έλευση της πανδημίας.

Σε κλεφτές, λόγω οικονομίας ηλεκτρονικών δυνάμεων, ψηφιακές ματιές, διαβάζω ότι η Εισαγγελία ανοίγει φάκελο σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου, ότι ξεκινάει η ηλεκτρονική διάθεση πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ότι η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για “εξαπάτηση” από τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο “πινγκ-πονγκ” ευθυνών σε σχέση με τα προβλήματα και τις καταστροφές που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ότι το δελτίο τύπου του Buckingham Palace για τη νέα εγκυμοσύνη της Meghan Markle περιείχε δραματικά λιγότερες λέξεις από εκείνο της πρώτης και ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν θα βρεθεί στον τελικό του Australian Open, καθώς μόλις έχασε από τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, ύστερα από την υπέροχη προ-ημιτελική μάχη του με τον Rafa Nadal.

Στο WhatsApp, ένα νεοσύστατο γκρουπ παλαιών συμμαθητών έχει πάρει “φωτιά”, ανασύροντας αμέτρητες αναμνήσεις τις οποίες δεν μπορώ να παρακολουθήσω. Όπως δεν μπορώ να παρακολουθήσω και το London Fashion Week, το οποίο ξεκινάει σήμερα – και αυτή τη φορά σε διαδικτυακή μορφή και με gender-neutral χαρακτήρα.

Έχουμε υπομονή. Είμαστε τυχεροί. Αυτές οι 60+ ώρες δεν άλλαξαν τον κόσμο. Τον πήγαν απλώς λίγο πιο μπροστά.

Διαβάστε επίσης | The Vibe: Ψεύτικο «φαίνεσθαι» vs δημιουργικό «είναι»