Υπογράφει τα κοστούμια στις περισσότερες ταινίες του Martin Scorsese και του Todd Haynes, ενώ συνεργάστηκε και με τον Γιώργο Λάνθιμο στην Ευνοούμενη. Αν υπάρχει σήμερα μια ενδυματολόγος-σταρ, τότε αυτή είναι η πολυβραβευμένη Sandy Powell και το τεύχος αυτό αποτέλεσε μια καλή συγκυρία για να μας μιλήσει για τη δουλειά της.
Eίναι, νομίζω, η μόνη ενδυματολόγος που ξέρω πώς μοιάζει, που την έχω δει να δίνει συνεντεύξεις στο κόκκινο χαλί και να χειροκροτείται παραλαμβάνοντας κάποιο βραβείο. Βλέπετε, ο άνθρωπος που υπογράφει τα κοστούμια, ακόμα και σε μια χολιγουντιανή παραγωγή, έρχεται πολύ μετά στη λίστα με τους συντελεστές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Προηγούνται ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί, ενίοτε οι σεναριογράφοι. Εδώ όμως μιλάμε για μια άλλη περίπτωση. Η Sandy Powell είναι η πιο πολυβραβευμένη εν ζωή ενδυματολόγος στην ιστορία των Όσκαρ. Για την ακρίβεια, μετράει 15 υποψηφιότητες και 3 βραβεύσεις στην Ακαδημία, καθώς και 16 υποψηφιότητες και 3 βραβεύσεις στα BAFTA. Στην ίδια οφείλουμε λίγη από τη μαγεία των ταινιών The Aviator, Ερωτευμένος Σαίξπηρ, Carol, Irishman κ.α. Είναι μεγάλη η λίστα.
Στην προοπτική αυτής της συνέντευξης ήμουν προετοιμασμένη ότι θα προσεγγίσω μια σταρ του Χόλιγουντ. Μου είπε ότι θα με καλούσε όταν θα βρισκόταν στο αυτοκίνητο, για να μιλήσουμε τηλεφωνικά. Όπως και έκανε. Κάποια στιγμή διέκοψε για λίγο, για να συγκεντρωθεί στο GPS, αλλά επανήλθε δριμύτερη. Όσο μιλούσαμε, τη φανταζόμουν να οδηγεί στους δρόμους του Λονδίνου φορώντας τα χαρακτηριστικά της γυαλιά οράσεως με τον μαύρο σκελετό και να αγγίζει κάθε τόσο τα κόκκινα κοντοκουρεμένα μαλλιά της. Αναγνώρισα τη διαπεραστική λεπτή φωνή που είχα ακούσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις στο YouTube. Της έκανα ερωτήσεις με σκοπό, αφενός να μάθω για τη δουλειά της και αφετέρου να γεφυρώσω αυτούς τους συγγενείς και διαφορετικούς κόσμους, τη μόδα και τον κινηματογράφο. Εκείνη σίγουρα γνωρίζει καλά και τους δύο. Αυτό που κρατάω από τη συνομιλία μας, είναι η ταπεινότητα και ο επαγγελματισμός της. Μιλούσε σαν κάποια που με σκληρή δουλειά, πάθος για το αντικείμενο της και αρκετή τύχη κέρδισε μερικά Όσκαρ. Δεν έγινε και κάτι. Άλλα είναι τα σημαντικά. Η μόδα, ο κινηματογράφος, η αποτύπωση μιας άλλης εποχής σε μια σύγχρονη δουλειά, η επόμενη ταινία…
Πώς συνδέεται η μόδα με το σινεμά κατά τη γνώμη σας; Το σινεμά είναι συχνά πηγή έμπνευσης για τη μόδα. Υπάρχουν ταινίες που καθόρισαν τις τάσεις της εποχής τους και άλλαξαν τα δεδομένα. Για παράδειγμα, όταν προβλήθηκε το Μπόνι και Κλάιντ, με τη Faye Dunaway και τον Warren Beatty, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ενώ επικρατούσε μια πολύ πιο δυναμική προσέγγιση της μόδας, ήταν τόσο έντονη η επιρροή της ταινίας, που έδωσε μια πιο ρετρό νότα στο ντύσιμο με αναφορές στα ’20s και ’30s. Αντίστοιχα η μόδα εμπνέει το σινεμά. Προσωπικά, όποια δουλειά και να αναλάβω, κοιτάζω πάντα την επικαιρότητα της μόδας πριν προχωρήσω.
Πώς προσεγγίζετε μια ταινία ως ενδυματολόγος; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε; Το πρώτο που κάνω είναι να διαβάσω το σενάριο. Μετά μιλάω με τον σκηνοθέτη για να μου πει πώς φαντάζεται την ταινία, του λέω πώς εγώ προσεγγίζω τους χαρακτήρες βάσει του σεναρίου και τι σκέψεις κάνω γι’ αυτούς. Ακολουθεί έρευνα για την εποχή στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία και δημιουργώ ένα mood board με εικόνες –όσο το δυνατόν περισσότερες– που δίνουν το στιλ και την αίσθηση. Αν πρόκειται για ταινία εποχής, ανατρέχω σε φωτογραφικά και οπτικοακουστικά αρχεία για να δω αυθεντικά ρούχα και πώς συμπεριφέρονταν οι άνθρωποι μέσα σε αυτά, επισκέπτομαι μουσεία και γενικά κάνω εκτενή έρευνα. Στη συνέχεια συναντώ τους ηθοποιούς για να μελετήσω τους σωματότυπούς τους και τέλος ξεκινάω να σχεδιάζω.
